Осмомартовски турнир „Цвет за даме и дамице“: Алиса у земљи шаха

Протеклог викенда у Новом Саду одигран је традиционални Осмомартовски турнир ШК „Даме“ под називом „Цвет за даме и дамице“.
Osmomartovski turnir za dame i damice
Фото: Све учеснице турнира са Алисом Марић, фото: Приватна архива

Ове године турнир је окупио девет дама и десет дамица, а почасни гост турнира била је проф. др Алиса Марић, једна од најуспешнијих српских шахисткиња свих времена и бивша министарка спорта и омладине у влади Републике Србије. Турнир је организован уз подршку Шаховског савеза Војводине, а отворио га је председник ШСВ Зоран Станимировић, након чега је проф. др Алиса Марић симболично повукла први потез у партији дама Светлане Стојадинов и Ање Јовановић. Турнир су својим присуством подржали и представници Шаховског савеза Београда, Драган Котевски и Светозар Влаховић, а да све протекне у најбољем реду побринули су се председник ШК „Даме“ Станислав Клишанић и главни судија турнира, легенда новосадског шаха Красоје Нотарош.

Одиграна су два одвојена турнира – један за даме, у девет кола и с темпом игре од пет минута по играчици, и други за дамице, у шест кола и с темпом игре од 10 минута по играчици. Све дамице су играле у истој групи, али се пласман рачунао посебно за млађе дамице – од првог до четвртог разреда, а посебно за старије – од петог до осмог разреда.


Пријатељски меч МарићВлаховић

Фото: Први потез: Алиса Марић

Пре почетка турнира „Цвет за даме и дамице“ Алиса Марић је у ШК „Даме“ одиграла пријатељски меч са познатим функционером Шаховског савеза Београда и Шаховског савеза Србије и бившим селектором женске репрезентације Србије, ФИДЕ мајстором Светозарем Влаховићем. Многобројни гости и љубитељи шаха пратили су овај занимљив меч, а резултат је био потпуно у другом плану. Ипак, треба нагласити да Марићева није имала милости према свом противнику, те је од преко 20 одиграних партија, Влаховић победио само две.


После занимљивих и неизвесних борби на главном турниру је тријумфовала Данијела Петровић са одличних 6,5 поена из осам одиграних партија. Једини пораз Петровићева је претрпела од сребрне Светлане Стојадинов, која је освојила шест поена, исто колико и Ања Јовановић, али са слабијим додатним критеријумима. Занимљиво је да је и Светлана једина два пораза претрпела од бронзане Ање Јовановић и четвртопласиране Станиславе Недељковић. Исто поена као Недељковићева (5,5), али са слабијим Сонеборн-Бергер скором, имала је и Исидора Гаковић, којој је припало пето место. Миа Мићин била је шеста са 3,5 поена, а за њом су следиле Татјана Петровић и Јела Јевтић са по 1,5 поен, испред Драгане Букуров, која је остала без поена.

У групи млађих дамица најуспешнија је била Теодора Јауковић са сјајних 5,5 поена из шест партија, док су друго место поделиле Милица Стевановић и Емилија Вугдалић са по четири поена, али је, захваљујући бољем Бухолцу, сребро ипак припало Стевановићевој. Међу старијим дамицама победнички пехар освојила је Ана Тепић са 4,5 поена, испред сребрне Анамарије Влашкалић са три поена и бронзане Анастасије Ивић са два поена. Све учеснице су добиле пригодне награде, по три најбоље у свакој групи и медаље, а победнице и пехаре.

На крају турнира, гости из Шаховског савеза Београда поклонили су председнику ШК „Даме“ Станиславу Клишанићу нову књигу посвећену традицији одигравања Осмомартовских турнира у Београду под називом “Кад даме матирају”, аутора Владана Динића и Драгана Котевског. Овај познати турнир 2015. године је доживео своје јубиларно 50. издање, а књига је објављена прошле године у Београду и, како је најавио Клишанић, ускоро ће бити организована њена промоција и у Новом Саду, управо у просторијама ШК „Даме“.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести