Победник Меморијала влајковачког шаха Виктор Воина

ВЛАЈКОВАЦ: У складу са племенитом идејом која се родила пре четири године, крајем сваке календарске године у Влајковцу се организује Меморијални турнир у част свих преминулих влајковачких шахиста који су обележили деценије за нама.
s
Фото: Pau Voina (levo) i Dejan Panić s učesnicima Memorijala

Тако је, крајем прошле и почетком ове године, одржан Четврти меморијал влајковачког шаха, у виду шаховског турнира за најмлађе, будући да због епидемијских услова није било могуће организовати и турнир за сениоре.

На списку свих оних дивних људи који су се годинама окупљали око древне игре на 64 поља, а у чију част је одржан и овогодишњи Меморијал, налазе се: Павел Котрла, Тиберију Котрла, Григорије (Ике) Улман, Николаје Богђа, Бранко Судар, Трифу Амбруш, Петру Путник, Душан Галоња, Георге Србу, Боривоје Коларски (Уча), Боривоје Јаничијевић, Божидар Грбић, Бранко Попов, Георге Станчу, Мане Кларић, Трајан Србу, Јулиус Улман, Адам Мурешан, Ђура Галоња, Николаје Магда, Сорин Лападат, Аурел Котрла и други.

На жалост, док је турнир још био у току, преминуо је још један истакнути влајковачки шахиста, Николаје Котрла, који је био редован учесник претходних Меморијала, као деда главног организатора и идејног творца овог турнира Стефана Котрле.

На овогодишњем Меморијалу влајковачког шаха окупило се четворо младих шахиста: две девојчице из Уљме – Софија Перовић и Невена Васић, и два дечака – Виктор Воина из Ритишева и Никола Кузманов из Алибунара. Њих четворо су одиграли двокружни турнир по Бергеровом систему, свако са сваким, белим и црним фигурама.

Темпо игре је био 30 минута по играчу за партију, без бонификације. После занимљивих борби, веома убедљиво на врху табеле, са максималних шест поена из шест партија, издвојио се Виктор Воина, коме су и припали победнички пехар и златна медаља. Друго место и сребрну медаљу са три поена освојила је Софија Перовић, треће место и бронзана медаља припали су Николи Кузманову са два поена, док је овог пута четврта била прошлогодишња победница Невена Васић са једним поеном.

Турнир је одржан у просторијама ОШ “Бранко Радичевић” у Уљми, а велика захвалност иде директору школе Дејану Панићу, који је отворио турнир и на крају поделио пехаре и медаље свим учесницима, чиме је на пригодан начин још једном обележена традиција приређивања шаховских догађаја у Влајковцу. Затварању турнира присуствовао је и Пау Воина, агилни председник ШК Униреа из Ритишева, који је увек ту на располагању влајковачким шахистима да помогне око свега што је потребно и да испрати сваку њихову акцију. Треба истаћи да сви млади шахисти, учесници овогодишњег Меморијала, похађају шаховску школу Стефана Котрле, која већ неколико година успешно ради у просторијама ОШ “Бранко Радичевић” у Уљми и која је већ изнедрила кадетске прваке Војводине у појединим узрастним категоријама.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести