Почело Екипно такмичење Србије за мушкарце и даме

У Врњачкој Бањи, у хотелу Фонтана, почело најважније тимско такмичење у нашој земљи - Прва лига Србије за мушкарце и жене.
Новосадски шаховски клуб савладао је Спартак из Суботице
Фото: Новосадски шаховски клуб савладао је Спартак из Суботице

Учествује 12 екипа у мушкој и 11 у женској конкуренцији, а титулу у обе лиге брани Јелица ПЕП из Горачића.

Највеће изненађење првог дана направио је млади тим београдске Итаке, који је одиграо нерешено 3:3 са браниоцем титуле, екипом Јелице ПЕП. Улогу фаворита у првом колу оправдали су тимови Југовића из Каћа, Словена из Руме и Владимираца, док је мали дерби Војводине између Новосађана и Суботичана припао Новосадском шаховском клубу. Југовић је са 5,5:0,5 победио екипу Раднички Водовода, Словен је са 4:2 био бољи од Ваљевског шаховског клуба 2005, а Владимирци су са 3,5:2,5 савладали Нафтагас из Елемира. Новосадски шаховски клуб је, захваљујући победи велемајстора Вахапа Санала на првој табли против Новака Чабаркапе, био бољи од Спартака из Суботице. Политика је на дебију у друштву најбољих савладала екипу Младости из Лучана са 3,5:2,5. Важне бодове Политици донео је наш најмлађи велемајстор Лука Будисављевић, победом против интермајстора Луке Драшковића.

У конкуренцији дама екипа Сирмиума из Сремске Митровице изненадила је тим београдског БАС-а са 2,5:1,5. Бранилац титуле екипа Јелице ПЕП из Горачића је у измењеном саставу савладала београдски Рад са 2,5:1,5, док је, по многима, први фаворит Милениум Прве лиге за даме, екипа нишког Основца, убедљиво, са 4:0 победила аутсајдера – београдски Видиковац. На дебију у друштву најбољих Карађорђе из Тополе одиграо је нерешено 2:2 против Југовића из Каћа. Високе амбиције најавила је Црвена звезда, која је, са три велемајстора у екипи, савладала Златар из Нове Вароши са 3:1. Слободна је била екипа новосадског Шахматног кружока.

Редовна кола играју се сваког дана од 16 часова, уз обезбеђен пренос У суботу, 11. септембра, игра се дупло коло, а лиге се завршавају 16. септембра. Из друштва најбољих у мушкој конкуренцији испадају три тима, а код дама две екипе.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести