Познати полуфиналисти ФИДЕ Гран при турнира у Београду

После драматичних преокрета који су виђени у шестом колу ФИДЕ Гран при турнира у Београду, коначно су позната имена полуфиналиста, победника четири подгрупе у којима су одиграни двокружни Бергер турнири.
Марк Лившиц (Dr.ML-Photo)/ Дмитри Андрејкин у полуфиналу после ролеркостер партије са Бакроом
Фото: Марк Лившиц (Dr.ML-Photo)/ Дмитри Андрејкин у полуфиналу после ролеркостер партије са Бакроом

Дмитри Андрејкин, Аниш Гири, Ричард Рапорт и Максим Вашје-Лаграв квалификовали су се за нокаут фазу Гран прија, у којој се играју по две партије по стандардном темпу игре од 90 минута по играчу за првих 40 потеза, са додатком од 30 минута до краја партије и са бонификацијом од 30 секунди по сваком потезу. Уколико након ове две партије буде нерешено, меч се наставља са две партије по убрзаном темпу, а потом, по потреби, и две брзопотезне и на крају тзв. Армагедон партија.

У првој партији полуфинала састају се светски број девет по рејтингу Аниш Гири и двоструки руски шампион Дмитри Андрејкин, који је тренутно рангиран као 23. играч света на ФИДЕ рејтинг листи. Гири ће у првој партији имати предност белих фигура, па ће бити под нешто већим притиском него Андрејкин. Узубудљива партија нас чека и у другом полуфиналном мечу, где ће Ричард Рапорт бити бели против Максима Вашје-Лаграва. Рапорту ће ово бити последња шанса да побољша укупан резултат у ФИДЕ Гран при серији, пошто је на првом турниру у Берлину стигао до полуфинала, а онда изгубио од Хикару Накамуре. Преостала тројица полуфиналиста имаће још једну прилику да се докажу на последњем у низу Гран при турнира, који се игра у Берлину од 22. марта до 3. априла ове године. Рапорт је, иначе, тренутно 10. играч света по рејтингу, а Вашје-Лаграв га прати у стопу држећи 11. позицију на ФИДЕ рејтинг листи.

Коначни пласман по групама: група А – Андрејкин 4, Шенкланд 3,5, Бакро 2,5, Гришчук 2 поена; група Б – Гири 4, Витјугов и Табатабаеи по 3, Харикришна 2 поена; група Ц – Рапорт 4, Видит 3, Федосејев и Широв по 2,5 поена; група Д – Вашје-Лаграв 3,5, Мамедјаров и Предке по 3, Ју 2,5 поена.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести