Празник шаха у Новим Бановцима

Шаховски савез Војводине и локални клуб „Бановци Дунав“ заједничким снагама спровели су неопходне противепидемијске мере и учинили све како би се одржао најзначанији дечији шаховски догађај у покрајини – 28. Војвођански шаховски фестивал младих у Новим Бановцима.
d
Фото: Приватна архива

Укупно 74 такмичара, сврстаних у 12 узрасних група, посебно за дечаке и девојчице, надметало се од 31. марта до 4. априла. У хотелу „Новела Уно“ у Новим Бановцима деца су имала беспрекорне услове, како би се одиграле што квалитетније партије. Оно што је најзначаније јесте да се шах играо и да треба да се игра. Велики се потенцијал крије у овој деци, будућим носиоцима приче у нашој земљи. Учесници су дошли из свих крајева Војводине, јер су се ужелели и шаха и другара. На жалост, због страха од пандемије, недостатка финансија или школских обавеза које су у јеку, нису се сви одазвали.

Шаховски савез Војводине је за победнике обезбедио пехаре и бесплатно учешће на завршном државном турниру, а за троје првопласираних и медаље и вредну шаховску литературу. То је био довољан разлог да се улог повећа и да се играју атомске партије. Турнир су отворили председник ШСВ Зоран Станимировић и главни судија турнира Миодраг Станковић. Млади су показали завидно знање, жељу и борбу. Многи од њих су чланови сениорских екипа Војводине, па тако нпр. Марко Милановић наступа за сениорску екипу ШК „Светозар Глигорић“ из Панчева, Теодора Јауковић и Емилија Вугдалић за женску екипу ШК „Дневник“ из Новог Сада, Лука Мушкиња за ШК „Слога“ из Инђије, Бранислав Паркајић за ШК „Деч“ итд. Свима је ово требало и веома недостајало.

Последњих годину дана, турнира је било врло мало. Оно што, такође, треба истаћи, пљуштале су похвале на рачун организације, јер су деца добила врхунски смештај и турнирску салу у којој су већ играли наши врхунски шахисти. У таквим условима, учесници су могли да уживају и да покажу раскошни таленат. Вођене су веома узбудљиве борбе, које су знале да потрају и по више сати.

Код девојчица до 10 година десила се несвакидашња ситуација, да су две такмичарке имале исти број поена и идентичне све додатне критеријуме. У жребу који је уследио више среће имала је Нина Јоцић, која је и проглашена шампионком. Сребрна медаља је припала Сари Мијић, док је бронзану освојила Јана Стошић

После пет дана и девет борбених партија, сазнала су се и имена победника по категоријама. Нова шампионка Војводине до осам година је Лена Раденковић, сребро је освојила Леа Кокаи, док је бронза припала Катарини Вугдалић. Код дечака до осам година, победнички пехар убедљиво је подигао Милош Пасула, испред Аљоше Каначког и Николе Адамовића. Код девојчица до 10 година десила се несвакидашња ситуација да су две такмичарке имале исти број поена и идентичне све додатне критеријуме. У жребу који је уследио, више среће имала је Нина Јоцић, која је и проглашена шампионком. Сребрна медаља је припала Сари Мијић, док је бронзану освојила Јана Стошић. Међу дечацима до 10 година најуспешнији је био Константин Мандраш, друго место је освојио Лука Гилица, а треће Андреј Добричан.

Победница у групи девојчица до 12 година постала је Теодора Јауковић, сребрну медаљу освојила је Емилија Вугдалић, а бронзану Искра Граничарски. Код дечака је поново неприкосновен био Андреј Љепић, а занимљиво је да су сребрну и бронзану медаљу освојила браћа Алекса и Стефан Владислав. У групи девојчица до 14 година тријумфовала је Мила Раденковић, испред Иване Вукашин и Милице Амиyић, а међу дечацима убедљиви шампион постао је Марко Милановић. Друго место припало је Огњену Ћузовићу, а треће Николи Лесковцу. У категорији јуниорки до 16 година, наступила је само једна такмичарка – Ања Јовановић, која је и понела наслов првакиње, а треба истаћи да је одиграла турнир у старијој категорији до 18 година и тамо освојила друго место. Шампион Војводине до 16 годи

на постао је Милан А. Гагић, вицешампион је Бранислав Паркајић, док је бронзану медаљу освојио Лазар Давидов. У најстаријој групи јуниорки, до 18 година, победнички пехар подигла је Варвара Вељковић, испред Маријане Билић и Ане Шакотић. Међу јуниорима до 18 година учествовала су само два такмичара, који су међусобно одиграли четворомеч. Бољи у овом дуелу био је Милош Обрадовић, те је њему и припала златна медаља, док је Димитрије Марчета освојио сребрну медаљу.

Свечаном затварању турнира и додели медаља присуствовали су председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић, в.д. генералног секретара ШШ Андрија Јоргић и генерални секретар ШСВ Данко Бокан. Лазић се похвално изјаснио на рачун организатора, напомињући колико су значајна ова такмичења, која је и сам као дете радо играо. Оно што је најважније – обећао је да ће се ШШ са више пажње усмерити на развој најталентованијих и најбољих кадета Србије. Награде најбољима уручили су председници Лазић и Станимировић, и још увек актуелни кадетски првак Србије до 18 година, ФИДЕ мајстор Милош М. Станковић, испред Шаховског клуба „Бановци Дунав“.

Мало је остало до Кадетског првенства Србије, које је на програму од 1. до 9. маја у хотелу „Патриа“ у Суботици. Не сумњамо да ће се млади шахисти из целе земље тамо окупити у што већем броју и храбро борити за државна одличја. До тада, овој деци остаје ипак врло мало времена да се што боље припреме за најквалитетније кадетско такмичење у земљи.

М. Станковић

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести