Прва лига Србије за жене и мушкарце: Шампиони Сирмиум и Словен

На управо завршеном најважнијем екипном шаховском такмичењу у нашој земљи – Првој лиги Србије за жене и мушкарце, виђена је апсолутна доминација војвођанског шаха.
Приватна архива/Шампионке: ШК Сирмиум из Сремске Митровице
Фото: Приватна архива/Шампионке: ШК Сирмиум из Сремске Митровице

Наиме, пехари намењени екипним првацима Србије припали су клубу Сирмиум из Сремске Митровице, који је тријумфовао у женској конкуренцији, и Словену из Руме, који је био најбољи у мушкој конкуренцији! Шахисткиње Сирмиума потпуно заслужено су оствариле историјски успех, док су шахисти Словена оправдали улогу једног од фаворита.

Златне медаље и победнички пехар Сремској Митровици донеле су интермајстор Лела Јавакишвили, женски велемајстор Јована Ерић, женски интермајстори Мила Жарковић и Марина Гајчин, и женски велемајстор Александра Димитријевић. Вицешампионску титулу и сребрне медаље освојиле су шахисткиње БАС-а из Београда, који је сакупио 25 меч бодова, као и Сирмиум, али је имао 1,5 поен мање. Сребро у српску престоницу однеле су интермајстор Ина Гапоненко, женски велемајстор Анђелија Стојановић, женски интермајстор Љиља Дрљевић, и женски велемајстори Ирина Чолушкина и Ана Бендераћ. Бронзаним медаљама окитиле су се такмичарке Дечијег шаховског клуба Основац из Ниша, које су освојиле 21 меч бод, а наступале су у саставу: велемајстор Ана Ушенина, женски велемајстор Теодора Ињац, и женски интермајстори Адела Великић и Тијана Благојевић.

Фото: Приватна архива/Шампиони: ШК Словен из Руме

Словен је до титуле у мушкој конкуренцији дошао у саставу седморице велемајстора предвођених актуелним шампионом Србије Александром Инђићем и дугогодишњим водећим играчем наше репрезентације Иваном Иванишевићем, који је забележио невероватних девет поена из 11 партија и зарадио нових 19 рејтинг поена! За трофејни Словен наступали су још и прослављени велемајстори Игор Миладиновић, Драган Косић, Мирослав Д. Миљковић, Мирољуб Лазић и Горан А. Косановић. Вицешампионска титула и сребрне медаље отишли су у ШК Владимирци, чији су шахисти, занимљиво, савладали победнике из Руме резултатом 3,5:2,5, али су чак пет других мечева одиграли нерешено, те је Словен прилично убедљиво тријумфовао на крају, са чак четири меч бода предности. Сребрни шахисти Владимираца у свом саставу имали су шесторицу велемајстора: Александра Ракманова, Милоша Перуновића, Бранка Дамљановића, Николу Несторовића, Бранка Тадића и Данила Милановића, као и интермајстора Ивана Шаренца.

Оно што посебно радује јесте бронзана медаља још једног војвођанског колектива – Новосадског шаховског клуба, који је освојио 22 меч бода и тако, захваљујући бољим додатним критеријумима од четвртопласиране Политике из Београда, додао својој колекцији пехара са државних шампионата још једно веома вредно одличје! Бронзу су у војвођанску престоницу донела четворица велемајстора: Вахап Санал, Роберт Маркуш, Александар Ковачевић и Славиша Брењо, интермајстор Дејан Лескур, као и ФИДЕ мајстори Дејан Оморјан и Милан С. Поповић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести