Првенство света у кадетској конкуренцији у румунској Мамаји

Надомак највеће румунске луке на Црном мору, града Констанце, налази се летовалиште Мамаја, које је од 6. до 16. септембра домаћин Првенства света за кадете и кадеткиње од 14 до 18 година.
ПА/Делегација младих шахиста Србије с тренером Младеном Миленковићем
Фото: ПА/Делегација младих шахиста Србије с тренером Младеном Миленковићем

У овом прелепом амбијенту млади шахисти из целог света, поред шаха, током наредних десетак дана имаће времена и да се упознају са културно-историјским наслеђем овог дела Румуније.

Нашу делегацију на овом такмичењу посетио је и амбасадор Србије у Румунији Стефан Томашевић. Са много лепих речи о српском спорту, и пре свега о шаху, разоварао је са нашим младим шахистима и оно што је најважније– пожелео им освајање неке од медаља. Наши млади играчи су му обећали да ће дати све од себе и, уз уручене пригодне поклоне из Србије и Шаховског савеза Србије, добили су позив да по завршетку Првенства буду његови гости у Букурешту.

Ипак, најважније су, наравно, борбе на 64 поља, те су наши млади шахисти врло фокусирани на мечеве и, представљајући Србију, сваким потезом се боре да одиграју што је боље могуће и остваре пласман успешнији од стартног рејтинга. На турниру учествују млади кадети из чак 73 земље света, а игра се 11 кола по Швајцарском систему паровања. Темпо игре је 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез. Боје наше земље бране четири кадеткиње и пет кадета, а српску експедицију предводи интермајстор Младен Миленковић, који ће им својим знањем и енергијом сигурно помоћи како би постигли што бољи резултат. У првом колу наши јуниори су имали веома запажен наступ, освојивши шест од могућих девет поена.

У групи до 14 година код девојчица наступа 96 такмичарки, а наша Андреа Станковић је стартовала са 14. позиције. У првом колу била је боља од Белгијанке Ан. У наредном ће играти као бела против Американке Вен. У истој старосној групи, до 14 година, али код дечака, наступа Андреј Љепић из Новог Сада, који је старовао са 13. позиције. У првом колу је имао лакши дуел против домаћег такмичара Казана кога је победио. У другом колу играће против Индијца Yона који је слабије рејтингован играч, али то Љепића не сме да завара, јер добро знамо како играју Индијци и са много нижим рејтингом.

Код девојчица до 16 година Србију представља Мила Раденковић из Батајнице, која је стартовала са 30. позиције. У првом колу савладала је Норвежанку Ратама, док ће јој следећа ривалка бити Холанђанка Роберс, која је први носилац у овој групи и велики фаворит против Миле, али верујемо да наша играчица има снаге за изненађење. Борис Станковић је у групи дечака до 16 година, где је стартовао као 37. носилац. И он је тријумфовао у првом колу против Шкота Мадхавана. У другом колу игра против четвртог носиоца Лутска из Украјине.

У групи до 18 година имамо више такмичара и такмичарки. Код девојака ту су Анастасиа Гроздановић и Невена Ђорђевић, које су у првом колу налетеле најаче такмичарке. Обе су изгубиле од женских ФИДЕ мајстора из Шпаније – Анастасиа од Лулу Зоу, а Невена од Вивиане Галван. У наредном колу Анастасиа ће играти против Гамаге из Шри Ланке, а Невена против Тунижанке  Боуселми.

Стефан Тадић као 30. носилац победио је Мазилу из Румуније, Марко Ивановић је такође победио Румуна Коршека, док је Милан А. Гагић несрећно изгубио од седмог носиоца, ФИДЕ мајстора Ногербека из Казахстана, тако што му је несмотрено пала заставица у много бољој позицији. У наредном колу Тадић игра против Камидова из Канаде, против кога је велики фаворит. Ивановић ће играти против фаворита Ногербека и биће то веома интересантан сусрет, док ће Гагићев противник бити Канађанин Киу, против којег не би требало да има проблема.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести