Првенство света за јуниоре: Ивић у топ 3

Лепе вести нам стижу са италијанског острва Сардиније, где је управо у току Првенство света за јуниоре.
Приватна архива/Велимир Ивић
Фото: Приватна архива/Велимир Ивић

Српски велемајстор Велимир Ивић наставља са одличном игром, након што је у важној партији седмог кола савладао Аустријанца Доминика Хорвата (2505), и тренутно је са 5,5 поена из седам партија усамљен на другом месту, одмах иза водећих Адама Козака (2516, Мађарска) и Николоза Качараве (2512, Грузија), који имају по шест поена.

У оштрој партији седмог кола Веља је жртвовао скакача да би разорио противничког краља. Након силних компликација настала је завршница у којој су оба играча имала по даму и разнобојног ловца. Одлучио је незаштићен положај црног краља који је био слаб по белим пољима. Након што је Доминик Хорват заузео одбрамбени став, Веља је покренуо незаустављивог пешака, па је Аустријанац махнуо белом заставом.

У следећем, осмом колу нашег репрезентативца чека велико искушење, јер му је жреб за противника доделио првог фаворита, феноменалног руског велемајстора Андреја Есипенка (2668), који је светску славу стекао понајвише захваљујући сензационалној победи над светским шампионом Магнусом Карлсеном у Вајк ан Зеу (Холандија) прошле године. Велимир ће водити црне фигуре.

Још један наш изузетан млади велемајстор Лука Будисављевић ремизирао је у седмом колу у врло компликованој партији. Имао је пешака више у једном моменту. Међутим, његов противник Ричард Младек (2371, Чешка) је играо прецизно, па је на крају, након вечитог шаха, склопљено примирје. Лука је и даље у горњем делу табеле са четири поена и у последња четири кола има прилику да се са неколико важних победа приближи самом врху.

ФИДЕ мајстор Милош Милошевић, после сензационалне победе у шестом колу жртвом топа у Змајевој варијанти Сицилијанске одбране, по други пут губи од доста слабије рејтингованог противника. Као бели је доста ослабио свог монарха, након чега је Италијан руског порекла Константин Андрејев (2206) све своје фигуре усмерио на слабог белог краља. На крају је лепом жртвом топа и даме вратио материјал са каматом, па је Милош обуставио даљи отпор. Тренутно има три поена, без иједног ремија, што ипак сведочи о томе да игра бескомпромисно.

Милан А. Гагић пружа све боље партије – у последња четири кола освојио је три поена! Као црни је у Француској одбрани дуго маневрисао, стрпљиво чекајући грешку омладинског првака Црне Горе Пека Ђуровића (2084). Стрпљење се исплатило кад је у правом моменту извршио пробој, након чега је без проблема довео партију до победе, тако да Милан сад на свом конту има три поена, такође без иједног ремија.

И Анастасиа Гроздановић се опоравила након два пораза, па је поентирала против домаће представнице Ђулије Сала (1869) и сада је у златној средини са 3,5 поена из седам кола. Непрецизном игром Италијанка је врло брзо остала са фигуром мање. Анастасиа је мудро измењала даме, па је остатак партије представљао рутински посао. У женској конкуренцији тренутно су водеће Говхар Бејдулајева (2356, Азербејџан) и Асел Серикбеј (2181, Казахстан) са по шест поена, испред првог фаворита на турниру Нургјул Салимове (2415, Бугарска), која има 5,5 поена.     

Владимир Класан

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести