Првенство света за младе у Уругвају: Пропуштена прилика за успешнији пласман

На Првенству света за младе, у категоријама до 14, 16 и 18 година, у уругвајској престоници Монтевидеу, учествовало је пет такмичара из Србије.
juniori sah
Фото: Приватна архива

На први поглед, њихов пласман могао би се назвати солидним, јер је Марина Гајчин са 7 поена из 11 партија заузела високо 9. место у категорији до 16 година, док је Теодора Ињац са 6,5 поена освојила 10. место у  групи до 18 година. Велимир Ивић до 16 година и Лука Будисављевић до 14 година су такође сакупили по 6,5 поена, али су се због јаче конкуренције у тим групама пласирали на 19, односно 25. место. Михаило С. Савић је са 5 поена заузео 38. место у групи до 18 година. Имајући у виду изузетно јаку конкуренцију, посебно велику бројност делегација из шаховских велесила као што су Кина, Индија, Русија и САД, ови резултати би требало да нас радују.

Међутим, чињеница да је свих пет такмичара изгубило озбиљан број рејтинг поена (укупно око 250 поена), ипак нас упућује на опрез и дубљу анализу. После остварених изузетних резултата на Екипном првенству Европе за јуниоре у Пољској и на Европском кадетском првенству у Румунији, пре поласка у Монтевидео очекивали смо сличан успех, можда и медаљу. И почетни ранг наших шахиста на стартним листама указивао је да је успех могућ. Ипак, изгледа да је дуг турнир (11 кола) са два дупла кола, уз велики број јаких противника, представљао непремостив проблем за наше шахисте и да се поновила бразилска прича.

Потпуно другачија ситуација била је после 9. кола. Две наше такмичарке – Марина Гајчин (до 16 година) и Теодора Ињац (до 18 година) биле су у позицији да се боре за медаље. Међутим, 10. коло је било фатално. Исувише лако изгубљене партије однеле су сваку наду. Коначан пласман ипак је могао бити знатно бољи. Обе су победама у последњем колу могле доћи на деобу трећег места (али не и до медаље). Гајчинова је прихватила понуду ремија у тренутку када је то свакако био максимум у позицији, док је Ињац претрпела и други узастопни пораз. На крају, Гајчин је заузела девето, а Ињац десето место.

Очекивали смо знатно више од Луке Будисављевића (до 14 година) и Велимира Ивића (до 16 година). Обојица су освојили по 6,5 поена, али је већина поена освојена када је шанса за висок пласман већ била изгубљена. Михаило Савић је на такмичење отпутовао као другопласирани на првенству Србије, уместо шампиона Јанка Радовића. Остварио је пласман у складу са почетним рејтингом. Губио је партије од јачих играча, а добијао или ремизирао против слабијих, па отуда и минус у рејтинг поенима.

Можемо да закључимо да је нашим јуниорима овога пута можда недостајало мало више храбрости и среће у одлучујућим мечевима, али свакако да су стекли драгоцено искуство за будуће наступе, а са искуством ће доћи и неке нове прилике за медаље.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести