Републичко такмичење у шаху за основце

Под покровитељством Министарства науке, просвете и технолошког развоја, а у организацији Шаховског савеза Србије, одржано је у Београду (ОШ “Драган Лукић”) Појединачно републичко првенство ученика основних школа за школску 2016/2017. годину.
Победничке екипе девојчица и дечака
Фото: Dnevnik.rs

Ово такмичење било је финале циклуса који је почео у јануару школским такмичењима, а наставило се општинским и окружним надметањима.

Шаховска огрлица Србије била је на Бежанијској коси нанизана са 437 бисера, којима су на отварању сви говорници поручили: “Данас сте сви Ви победници!” Наиме, толико је учесника из свих округа Србије наступило у осам категорија, што представља изванредан одзив од преко 80 одсто оних који су се квалификовали за републичко финале.

На свечаном отварању хор ОШ “Драган Лукић” извео је химну Србије “Боже правде”, а затим се стотинама присутних учесника и пратилаца у име школе домаћина обратила директорка Александра Брајовић-Зороњић, пожеливши им да се осећају као код своје куће. И заиста, целокупан колектив школе (наставници, особље и ученици) учинило је максимум када су љубазност, предусретљивост и гостопримство у питању.

По томе ће се ово такмичење дуго памтити. Учеснике је поздравио председник Шаховског савеза Београда Иван Маринковић, а затим су сплет игара извели чланови КУД “Шумадија”. Такмичење је прогласио отвореним председник Скупштине Шаховског савеза Србије Дарко Божић.

Надметања су била узбудљива и неизвесна, тако да се до последњег кола нису знали победници. Ипак, носиоце титула треба посебно издвојити: 5. разред дечаци: Стефан Тадић, ОШ “Милан Ђ. Милићевић” Београд, 5. разред девојчице: Анђела Димић, ОШ “Синиша Јањић” Власотинце, 6. разред дечаци: Марко Ивановић, ОШ “Михаило Петровић Алас” Београд, 6. разред девојчице: Маријана Билић, ОШ “Свети Сава” Кикинда, 7. разред дечаци: Милош Милошевић, ОШ “Петар Петровић Његош” Београд, 7. разред девојчице: Софија Долаш, ОШ “Мајка Југовића” Београд, 8. разред дечаци: Вукашин Грчић, ОШ “Растко Немањић” Нова Пазова, 8. разред девојчице: Јелена Стевановић, ОШ “Радоје Домановић” Ниш.

Такмичење је беспрекорно водила судијска екипа од 17 чланова, предвођена међународним судијом Петром Катанићем-Вујићем. Посебне честитке припадају координатору школских такмичења за Београд Милошу Пеовићу, који је успешно дириговао бројном екипом, па су за организацију стизале похвале свих присутних.

Други дан Републичког првенства учесника основних школа био је предвиђен за екипно такмичење. Наступило је 17 екипа у конкуренцији девојчица и 20 екипа у конкуренцији дечака. Јована Срдановић и Млађана Ристић максималним резултатима победиле су све противнице и уверљиво и заслужено освојиле титулу првака за своју школу – ОШ “Илија Гарашаннин” из Гроцке. Друго место припало је девојчицама из ОШ “Јанко Веселиновић”, такође из Београда, а треће место ОШ “Краљ Александар Први” из Пожаревца. Стефан Тадић са 6 поена из 7 партија и Иван Величковски са максималних 7 из 7 предводили су екипу Основне школе “Милан Ђ. Милићевић” до победничког пехара. И остале две медаље припале су ученицима београдских школа – други су били домаћини из ОШ “Драган Лукић”, а трећи – ученици ОШ “Јован Стерија Поповић”.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести