Шаховски савез Србије прославио 73. рођендан

У недељу 19. септембра, у свечаној сали Скупштине града Београда, обележен је дан када је пре тачно 73 године основан Шаховски савез Србије. Одлуком Управног одбора 19. септембар ће се прослављати као Дан Шаховског савеза Србије. Уз пригодан уметнички програм, присутнима су се обратили председник ШСС-а Драган Лазић, затим легенда српског шаха велемајстор Александар Матановић и међународни шаховски судија Боривоје Жарић.
е
Фото: ШСС

Шаховски савез Србије доделио је захвалнице за посебан допринос развоју српског шаха компанијама Енерготехника Јужна Бачка, Милениум Тим, Ало Медиа Систему, као и Министарству омладине и спорта, Граду Београду, али и Боривоју Жарићу. На почетку свечаности председник ШСС-а Драган Лазић захвалио се свима, а посебно велемајсторима Алиси Марић и Александру Матановићу, који су својим пристуством увеличали церемонију. Затим је председник говорио о будућности српског шаха и циљевима који се налазе пред нама, о успешној и све интензивнијој сарадњи са ФИДЕ и ЕШУ, подсетио је на некадашње успехе наших шахиста остварене широм света на најзначајнијим такмичењима, а са посебним задовољством је говорио и о најновијим резултатима оствареним за шаховском таблом, али и о „дипломатским успесима“. Позвао је све шахисте, шаховске функционере и љубитеље шаха да заједничким снагама наставе рад на потпуном опоравку српског шаха, како бисмо заједно пронашли светло на крају тунела. Председник је такође искористио прилику и најавио нову Конференцију за медије, која ће се одржати 28. септембра, а на којој ће се јавности саопштити низ лепих вести које говоре у прилог да се српски шах полако, али сигурно, враћа на светску шаховску мапу, на место које му и припада.

Видно је било задовољство свих присутних што се на прослави Дана ШСС-а нашла и легенда српског и светског шаха, велемајстор Александар Матановић. Није скривао задовољство радом новог руководства и у свом стилу се обратио присутнима:

– Желим да вас пре свега све поздравим. Дуги зимски сан је прошао. Управо смо сведоци шаховског буђења. Некада давно, у моје време Србија је била најшаховскија земља на свету, а Београд је био испред Москве. Од 1950. до 1980. године Југославија је била друга шаховска нација на свету. Тешко је то сада и замислити. Од 1980. године, па до данас, српски шах су снашле многе потешкоће и велики проблеми. Као што сам и рекао, сада смо сведоци буђења српског шаха. Знамо коме смо захвални за то. Уверен сам да ће Србија, Београд, они који воле и који играју шах имати разлога за славље. Захвалио бих се људима који су покренули опоравак српског шаха и желим им много среће на том путу – истакао је велемајстор Матановић.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести