Седмо коло шаховске олимпијаде у Ченају: По победа и пораз наших екипа    

После дана одмора, женска селекција Србије је у 7. колу савладала Узбекистан са 2½:1½, док су шахисти истоветним резултатом поражени од фаворита Немачке, али су пропустили прилику да играју макар нерешено.    
3
Фото: Pixabay.com

Шахисткиње Узбекистана су се показале као чврст ривал, иако имају далеко нижи рејтинг и млађу екипу од наше. Читав поен, уједно и победу нашем тиму, донела је Марина Гајчин на четвртој табли, савладавши Марјону Маликову. Ремизирале су: Нилуфар Јакубаева и Теодора Ињац, Умида Омонова и Јована Ерић, као и Мафтуна Бобомуродова и Адела Великић.   

– Био је то очекивано тежак сусрет – оцењује интернационални мајстор Иван Мартић. – Све партије биле су у равнотежи, изузев у дуелу Марине Гајчин и Марјоне Маликове. Имале су рокаде на супротним странама. Марина је повела напад, а њена ривалка некоректно жртвовала фигуру. Деловало је да ће наша репрезентативка с фигуром више добити партију без проблема. Међутим, имала је техничких мана, али је ипак реализовала предност. Мало ме је бринуо цајтнот Аделе Великић, али је одржала позицију.    

Овом победом наше шахисткиње су поправиле пласман, тренутно су на 29. месту с 10 меч-бодова и 17 поена. У 8. колу састаће се са Индонезијом. Ривалке су 32. по рејтингу, око 100 поена мање у просеку од српске селекције. Индонежанке суе у досадашњем току Олимпијаде до сада остварила ове резултате: Хондурас 4:0, Северна Македонија 4:0, Индија Б 1:3, Бангладеш 4:0, Јерменија 1:3, Исланд 4:0 и Мексико 3:1.    

Шахисти Србије су доживели минималан пораз од фаворита из Немачке. Одлучујући поен нашим ривалима донео је Дмитриј Коларс , савладавши Ивана Иванишевића црним фигурама на четвртој табли. Преостале партије: Александар Инђић - Винсент Кејмер, Велимир Ивић -Матиас Блубаум и Роберт Маркуш - Дитер Ливиу Нисипеану завршене су ремијима. Интернационални мајстор Иван Мартић мисли да је наша екипа могла да избегне пораз, чак и да победи,   

– Иванишевић је имао пешака мање, али и сјајну компензацију. Међутим у средишњици је пропустио потез дамом на е3 и ту би вероватно био вечити шах. Касније је имао још неколико мањих непрецизности, па је чак и изгубио. Александар Инђић је од почетка надиграо Винсента Кејмера. Био је бољи, али не и јасно добијен. Играо је веома оргинално, међутим Немац је имао контраигру. Предност је прелазила час на једну, час на другу страну. Када је Инђић видео да Иванишевић на четвртој табли губи, пробао је све, али није могао више од ремија. Преостале партије биле су у границима једнакости. Тако су и завршене. Баш штета, могли смо да победимо – завршава интернационални мајстор Иван Мартић.    

Наши шахисти су тренутно 30. са 10 меч-бодова и 17 поена, а у наредном 8. колу састаће се са Исландом, по просечном рејтингу рангираном на 43. место. Исланђани су до сада остварили ове резултате: Гана 4:0, Мексико 2½:1½, Индија Ц 1:3, Нигерија 3:1, Хрватска 1:3, Замбија 3½:½ и Еквадор 2½:1½.         

Резултати  7. кола код шахисткиња: Узбекистан - Србија 1½:2½, Азербејyан - Индија 1½:2½, Грузија - Румунија 2½:1½, Украјина - Холандија 3½:½, Пољска - Бугарска 2:2, Јерменија - Израел 2½:1½ итд.     

Резултати 7. кола за шахисте: Србија -  Немачка 1½:2½, Индија А -Индија Ц 3:1, Јерменија - САД 2:2, Француска - Холандија 2:2, Куба - Индија Б ½:3½, Перу - Узбекистан 0:4 итд.   

М. Нешић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести