Српкиње близу високог пласмана на ПЕ

У Високим Татрама у Словачкој у току је Појединачно првенство Европе за жене, на коме наступају 144 шахисткиње из 30 националних федерација.
Naš novi ženski velemajstor Jovana Erić Foto: Dnevnik.rs
Фото: Наш нови женски велемајстор Јована Ерић Фото: Дневник.рс

Србија има пет представница на овом турниру, а то су актуелна шампионка државе Теодора Ињац, прошлогодишња првакиња Адела Великић, две актуелне репрезентативке Јована Рапорт и Јована Ерић, као и некадашња репрезентативка Марија Манакова. Овогодишње првенство Старог континента окупило је елитни састав од чак 14 мушких и 35 женских велемајстора, као и 29 мушких и 25 женских интермајстора. У овако јакој конкуренцији, наше даме играју на прилично високом нивоу и достојно презентују нашу земљу. Посебно су успешне Великићева, Рапорт и Ерићева које имају по пет поена из девет до сада одиграних партија.

После силовитог старта са 3,5 из пет, Адела се суочила с два неугодна пораза против Рускиње Марине Нечаеве и Грузијске Нино Батсијашвили, али није клонула духом и вратила се у трку за висок пласман победом против Немице Саре Холт и ремијем са Рускињом Евгенијом Овод. Захваљујући одличној игри на овом турниру, Адела је већ у плусу невероватних 53 поена с рејтингом, тако да се поново приближила магичној граници од 2.300 поена. У претпоследњем 10. колу очекује је веома важан меч са Зејнаб Мамеђаровом из Азербејyана.

Јована Рапорт такође игра један од својих најбољих турнира и такође је направила серију од 3,5 поена из пет партија без пораза и то против изузетно јаких играчица, као што су бивша европска вицешампионка Мелиа Саломе из Грузије, затим руска репрезентативка Олга Гирја и брозана са Шампионата Европе 2010. године Пољакиња Моника Соћко. Пораз у 9. колу против Грузијке Мери Арабидзе прекинуо је ову одличну серију, али Јована и даље има шансе за висок пласман, а једна од последње две препреке које је деле од тог циља биће белоруска представница Ланита Стетско.

Посебно треба истаћи успех Јоване Ерић којој је на састанку председништва ФИДЕ у Минску од 6. до 9. априла ове године призната титула женског велемајстора, будући да је последњи бал за титулу освојила на овогодишњем Осмомартовском турниру у Београду, а такође је напредовала и с рејтингом и дошла на тачно 2.300 поена, колико је било неопходно за признавање ове титуле. Јована је већ на овом турниру показала да је титула одраз њене стварне шаховске снаге, јер је након нешто слабијег старта средином турнира освојила четири од шест поена, претрпевши пораз само од бивше европске шампионке Екатерине Аталик. Јовану у претпоследњем колу очекује тежак меч против Рускиње Баире Кованове, који ће у многоме определити њен коначан пласман на овом турниру.

Теодора Ињац од почетка турнира нема довољно среће са жребом, будући да одмах након победе или ремија, у следећем колу добија противницу која је у најмању руку мушки интермајстор. Тако је средином турнира претрпела неугодне поразе против Литванке Дејманте Корнете и Монике Соћко, али, с друге стране, треба истаћи њену победу против Ленке Птачникове и реми са Шпањолком Сабрином Вега Гутиерез. У 10. колу жреб је најзад био мало наклоњенији актуелној шампионки Србије, те јој је за противницу доделио Пољакињу Ану Кубичку.

На крају, треба рећи да ово дефинитивно није турнир који ће Марија Манкова памтити по добром резултату. После солидних три поена из пет партија на почетку турнира и сјајне победе против Зејнаб Мамеђарове из Азербејyана, уследила су три везана пораза, као и реми са Аном Берке из Хрватске. Са 3,5 поена из девет партија, Манакова не може да се нада високом пласману, али би у последња два кола, у случају две везане победе, могла значајно да поправи своју тренутну позицију на табели и смањи осетан губитак у рејтинг поенима.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести