Стеван Јовић нови првак Новог Сада

У Новосадском шаховском клубу одиграно је финале 86. Појединачног првенства Новог Сада, под називом 4. Меморијал „Борислава Тота“.
Detalj sa 86. Pojedinačnog prvenstva Novog Sada  Foto: Dnevnik.rs
Фото: Детаљ са 86. Појединачног првенства Новог Сада  Фото: Дневник.рс

Турнир је организовао Шаховски савез Новог Сада, а играло се девет кола по Швајцарском систему и по темпу игре од 90 минута по играчу за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

Одзив учесника на турниру је био изнад просека, будући да је наступило 26 играча, међу којима и три интермајстора, четири ФИДЕ мајстора и две даме. Занимљивост турнира је чињеница да је разлика између најстаријег учесника ФИДЕ мајстора Милана Илијћа (82) и најмлађег Лава Пајчина (12) била чак 70 година! Играчи су се храбро борили уз фер и поштену игру, тако да судије Красоје Нотарош и Алмир Гагић нису имали никаквих спорних ситуација.

О томе колико су играчи били међусобно изједначени говори и коначан поредак, у коме су се на деоби првог места нашла чак тројица играча – ФИДЕ мајстор Стеван Јовић, интермајстор Дејан Лескур и наш угледни новинар Велимир Петрушић, који су освојили по 6,5 поена из девет партија. Ипак, према сва три додатна критеријума, за новог првака Новог Сада проглашен је Стеван Јовић, док је први фаворит по рејтингу Дејан Лескур морао да се задовољи другим местом. Занимљиво је да је Петрушић у међусобним дуелима савладао и Јовића и Лескура, али је поклекао пред младим нараштајима, Дејаном Оморјаном и Владаном Десницом, те је по додатним критеријумима ипак био трећи.

Само пола поена мање од водеће тројке имала су још четворица играча, међу којима је најбоље додатне критеријуме имао некадашњи првак града Срђан Рогач. Рогач, за разлику од тројице првопласираних, није изгубио ниједну партију, али је имао много више нерешених резултата. Раме уз раме са Рогачем су и тројица младих шахиста, бронзани са Кадетског првенства Србије Дејан Оморјан, затим Владан Десница, и млађи брат из познате новосадске шаховске породице, Милан С. Поповић. Посебно треба похвалити најстаријег учесника турнира, ФИДЕ мајстора Милана Илијћа, који је у деветој деценији живота успео да сакупи 50% поена у овако јакој конкуренцији, а такође и једине две даме на турниру, Светлану Стојадинов и Данијелу Петровић, које су се храбро носиле са искусним играчима и браниле част шахисткиња у Новом Саду. Занимљиво је још да су најмлађи учесник турнира, Лав Пајчин, и његов тренер ФИДЕ мајстор Жељко Медар, освојили исти број поена (4) и међусобно одиграли нерешено.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести