Стразбур наложио Србији да обештети слепе шахисте

СТРАЗБУР: Еворпски суд за људска права пресудио је у предмету слепих шахиста - Неговановић и други против Србије, да их је наша држава дискриминисала по питању бенефиција и награда које имају други спортисти, који освајају медаље, и наложио јој да им исплати по 4.500 евра на име нематеријалне штете.
sah
Фото: pixabay.com

Што се тиче материјалне штете, суд је констатовао да је њима требало да се исплате настале и све будуће финансијске бенефиције и/или награде на које би имали право да су медаље освојили на шаховској олимпијади за шахисте који виде.

Према одлуци коју је данас објавио суд у Стразбуру, Србија је одлуком седмочланог судског већа, гласовима 5:2, повредила право на забрану доскриминације из Европске конвенције о људским правима.

Четворица слепих шахиста ин Новог Сада Бранко Неговановић, Сретко Аврам, Жива Марков и Драгољуб Баретић из Новог Сада тужили су државу након што је Уставни суд Србије 2015. године одбио њихови жалбу, утврђујући да није било дискриминације јер њихове медаље нису освојене на такмичењима наведеним у Признању за спортска достигнућа и Уредби о наградама.

Они су тужили државу због дискриминације над слепим шахистима, јер су освајали медаље на великим међународним такмичењима, посебно на Олимпијади шахиста за слепе. За разлику од других српских спортиста са инвалидитетом и водећих шахиста који су постигли исте или сличне спортске резултате, подносиоцима представке су ускраћене одређене новчане бенефиције и награде за достигнућа, као и формално признање кроз почасну диплому, што је све имало негативан утицај на њихову репутацију.

Европски суд је утврдио да, иако је било легитимно да се српске власти усредсреде на највиша спортска достигнућа и најважнија такмичења у свом систему награђивања, не постоји објективно и разумно оправдање да се подносиоци представке третирају другачије на основу њиховог инвалидитета, наводи се у саопштењу суда.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести