Супервелемајсторски турнир у Ставангеру: Потпуна неизвесност у завршници

У норвешком граду Ставангеру  у току је најјачи супервелемајсторски турнир у свету – традиционални, шести по реду, Норвешки шах, како су га организатори званично назвали.
Meč Topalov- Karlsen Foto: Altibox Norway Chess 2018 © Altibox Norway Chess
Фото: Меч Топалов- Карлсен Фото: Altibox Norway Chess 2018 © Altibox Norway Chess

Наравно, први фаворит и уједно миљеник домаће публике је светски шампион Норвежанин Магнус Карлсен, али треба истаћи да на турниру учествују и актуелни изазивач у мечу за шаховску круну – Фабијано Каруана, као и бивши изазивач Рус Сергеј Карјакин. Занимљиво је да се међу учесницима налазе чак тројица Американаца – поред Каруане, ту су и Со Весли и Хикару Накамура, док читав азијски континент представљају само тројица играча: Азербејyанац Шакријар Мамеђаров, Кинез Динг Лирен и Индијац Вишванатан Ананд. Ту су још и Француз Максим Вашје Лаграв и Јерменац Левон Ароњан, тако да од 10 најјачих велемајстора на свету недостају само Владимир Крамник и Аниш Гири. Титулу брани Ароњан, а на листи победника претходних година два пута се нашао Карјакин и по једном Карлсен и Топалов.

О квалитету учесника најбоље говори податак да је од преко 30 партија, колико је до сада одиграно, само седам завршено победом једног од играча, док су у осталим дуелима виђени веома борбени ремији

О квалитету учесника најбоље говори податак да је од преко 30 партија, колико је до сада одиграно, само седам завршено победом једног од играча, док су у осталим дуелима виђени веома борбени ремији. Најборбенију игру показао је светски шампион, који има чак три одлучене партије – победе над Ароњаном и Каруаном и пораз од Соа. Поред ове веома важне победе, Со има још пет ремија и тренутно се налази на деоби првог места са Карлсеном. Овој двојици водећих придружио се после седмог кола и Ананд победом над Вашје Лагравом. Међу овом тројицом играча треба тражити будућег победника турнира.

Формално је на деоби првог места тренутно и Ароњан, али он има одиграну партију више. Наиме, током слободног дана после трећег кола Динг Лирен је доживео несрећу на бициклу поломивши кук, тако да није био у стању да настави турнир. Према правилнику, будући да Лирен није одиграо више од половине партија, његови резултати постигнути у прва три кола су обрисани из табеле и неће се рачунати за коначан пласман, а играчи који тек треба да играју са њим биће слободни у том колу.

До краја турнира преостала су још два кола, а теоретски чак осморица играча имају шансе за тријумф јер је стање на табели следеће: Со, Карлсен, Ананд и Ароњан по 3,5; Накамура, Карјакин, Каруана и Мамеђаров по 3, и Вашје Лаграв 2.

У 8. колу слободан је Ароњан, а састају се: Накамура – Карјакин, Ананд – Каруана, Со – Вашје Лаграв и Карлсен – Мамеђаров. У случају да двојица играча буду делили место, о коначном пласману одлучиће Бергер-Сонеборн додатни критеријум.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести