Теодора Ињац 11. на првенству Европе у шаху за жене у Прагу

ПРАГ: Шаховска историја претходних дана исписивана је у главном граду Чешке на најважнијем континенталном догађају за даме. Праг је од 20. до 31. августа био домаћин Појединачног првенства Европе у шаху за жене, а наша водећа репрезентативка женски велемајстор Теодора Ињац побринула се да цела Србија запамти ово такмичење као историјски успех нашег женског шаха!
s
Фото: Tijana Blagojević, Marina Gajčin, Jovana Erić i Teodora Injac u Pragu

Наиме, наша најбоља шахисткиња у фуриозном финишу турнира, са сјајних 2,5 поена из три партије, када је било најважније, успела је да се пласира у првих 11 шахисткиња Старог континента, што је успех који наша земља није постигла дуги низ година. Са фантастичних 7,5 поена из 11 партија и само једним поразом против некадашње украјинске шампионке Ине Гапоненко, Теодора је у Прагу направила прави подвиг, оставивши за собом многе реномиране шахисткиње. Пласман међу 11 набољих у Европи је Теодори донео и вредну новчану награду.

Треба похвалити и остале наше представнице, чланице сениорске репрезентације Србије – женског велемајстора Јовану Ерић и женске интермајсторе Тијану Благојевић и Марину Гајчин, које су такође оствариле пласман у горњој половини табеле. Посебно је добру игру пружила Тијана, која је турнир завршила врло близу врха табеле, са одличних 6,5 поена, и са истакнутим ремијем у другом колу против бивше светске шампионке, велемајстора Антоанете Стефанове, иначе трећег фаворита на Првенству.

Јована и Марина су турнир завршиле са 5,5 поена, иако су према приказаној игри пружиле далеко више. Ерићева је направила праву сензацију у четвртом колу победом над другим фаворитом Првенства, грузијском репрезентативком Лелом Јавакишвили. Нажалост, касније је пропустила да реализује неке добијене позиције, што ју је и коштало бољег пласмана. Гајчинова, са друге стране, имала слабију средину турнира, када је из четири кола освојила само један поен, а потом се опоравила и сигурном игром вратила у горњи део табеле победама у деветом и десетом колу. Укупан скор је покварио пораз у завршној 11. партији, али генерални утисак је позитиван и свакако охрабрујући.

Подсетимо, Првенство се играло у 11 кола по Швајцарском систему, са само једним слободним даном, што је било изузетно напорно за наше репрезентативке, будући да су непосредно пре овог турнира имале запажен наступ и на 44. Шаховској олимпијади у индијском Ченају, где су у веома јакој конкуренцији освојиле високо 13. место.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести