Теодора Јауковић: Пехар и петице са звездицом

Дечји шаховски клуб Капабланка 1992  има нови шаховски бисер – Теодору Јауковић.
Teodora Jaukovic/Dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Ова девојчица, које ће у сепрембру прославити девети рођендан, освојила је прво место на минулом републичком такмичењу у Зрењанину, савладавши све вршнакиње, из седам мечева забележила је исто толико победа. Скор на последња три такмичења је још импресивнији: од 21 партије, ни једна од њених ривалки није дошла ни до ремија!

Теодорина шаховска прича почела је пре годину и по дана, када је шаховски тренер Жељко Медар у ОШ „Доситеј Обрадовић“, коју ова девојчица похађа, одржао промотивни час. Мисаона игра јој се одмах свидела, била је најактивнија у решавању шаховских загонетки. Иако су родитељи били неповерљиви према идеји да, поред спортова које је већ тренирала, активно заигра и шах, Теодора је била изузетно упорна, те се убрзо обрела у ШК Капабланки. Љубав према шаху, таленат и посвећеност почели су да дају резултате, а занимљива је перцепција младе Јауковићке шта јој шах дониси.

-Играм шах да развијам мозак. Интересантан ми је и забаван. Када добијем петицу са звездицом, поготово из математике, знам да је то зато што играм шах  - уз осмех каже Теодора.

Није се одрекла ни физичких активности које упражњава кроз атлетику, али шах јој је на првом месту. Спремна је и на одрицањја, па је због поменуте републичке шаховске смотре одлучила да пропусти школску екскурзију. Али, за то је и те како награђена – пехаром за најуспешнију шахисткињу у Србији у свом узрасту.

Д. Кнежић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести