Традиционални Светосавски рапид турнир у Бођанима: Александар Дукић најуспешнији

Ентузијасти шаховског клуба „Вељко Влаховић“ из Бођана, у сарадњи с Месном заједницом Бођани и Општином Бач, организовали су традиционални, 14. Светосавски рапид турнир.
sah, pixabay
Фото: pixabay.com

Такмичење је одржано у месном ватрогасном дому и окупило је 26 учесника из Кикинде, Челарева, Бачке Паланке, Гајдобре, Плавне, Вајске, Селенче и Бођана. Играло се седам кола по Швајцарском систему, уз компјутерско паровање и по правилима ФИДЕ за убрзани шах. Сваки учесник је имао по 15 минута за размишљање за целу партију.

После веома интересантних борби, прво место и награда од 2.000 динара припали су члану гајдобранског Херцеговца, мајсторском кандидату Александру Дукићу, са освојених шест поена. С пет победа и два ремија овај одлични шахиста, после недавног освајања првог места на Отвореном првенству Бачке Паланке, успео је да тријумфује и на овом турниру. Друго место и награда од 1.500 динара припали су члану Радничког из Кикинде и актуелном шампиону Србије до 18 година, мајсторском кандидату Миланку Билићу. Он је имао идентичан скор као и првопласирани, дакле шест поена уз пет победа и два ремија, с тим што је имао нешто слабији успех по додатним критеријумима. Треће место и награду од 1.000 динара заслужио је члан шаховског клуба Селенча из истоименог места, мајсторски кандидат Јан Мандаћ, са освојених пет поена, колико је имао и четвртопласирани Драган Чича, али са слабијим Бухолц коефицијентом. Даље су следили Жарко Дедијер, Неђељко Хајдер и Миланко Ћировић на петом, шестом односно седмом месту, сви са по 4,5 освојених поена. По четири поена имали су Златко Парницки, Милорад Ивић, Павел Пецник, Борислав Антонић, Рајко Модић, Милорад Модић итд.

Организатори су обезбедили и неколико специјалних награда. Најбоље пласирани омладинац је Огњен Радојичић са освојених 2,5 поена, коме је припала и новчана награда од 1.000 динара. Најбоље пласирани домаћи шахиста је Рајко Модић са освојена четири поена, коме је припала и награда од 500 динара. Робна награда припала је најбоље пласираном ветерану Жарку Дедијеру, који је сакупио 4,5 поена. Свим учесницима организатори су уручили захвалнице, награђенима и дипломе, а три првопласирана и најбољи омладинац добили су и пехаре. Ове године, у знак сећања на преминулог дугогодишњег председника клуба Стеву Лапаиа Жулета, шампиону турнира Александру Дукићу, поред редовног, уручен је и прелазни пехар који ће се сваке године додељивати новом прваку турнира у Бођанима. Турнир је протекао у веома фер и коректној борби, тако да главни судија Стеван Татљак није имао тежак посао.

И ове године организатори су обезбедили освежење и грицкалице током целог турнира, а на крају је било уприличено и дружење за све учеснике, уз послужење одличног паприкаша. Права је штета што овог пута, због снежне мећаве, на овом добро организованом турниру није било више учесника. Гостољубиви домаћини су то апсолутно заслужили.

Жарко Дедијер

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести