Три деценије Унирее из Ритишева

У Ритишеву је бележен леп јубилеј -30 година постојања и  рада Шаховског клуба Униреа.Окупио се велики број шахиста из окружења, а на свечаности су били и клубови из Алба Јулије (Румунија) и Ђуле (Мађарска), са којима су у дугогодишњем пријатељству.
Ritisevo
Фото: Екипа Унирее из Ритишева освојила друго место на турниру

Шаховски дан је донео два турнира по викенд – убрзаном темпу од 15 минута по играчу (за омладински турнир) и 20 минута по играчу (за екипни сениорски турнир), који су се одвијали истовремено. Први је био екипни турнир на по четири табле на коме је учествовало чак 16 екипа, а други догађај је био пионирско омладински турнир, трећи по реду, на коме је учествовало 19 младих шахиста.На екипном такмичењу, прво место и победнички пехар освојили су гости из Алба Јулије, који су дошли у изузетно јаком саставу са три ФИДЕ мајстора, од којих њихов играч на првој табли има рејтинг који одговара интернационалном мајстору. Честитке екипи Алба Јулије. Њихови омладинци су такође били успешни  и освојили су медаљу.

Друго место освојила је, на радост великог броја посматрача из Ритишева и околине, прва екипа домаћина – Униреа, која је играла сјајно и чврсто, са екипним духом који је морао да донесе успех. Треће место освојила је екипа Слоге из Пландишта. Ова екипа добила је појачање у Николи Басараби који је овог лета прешао из ШК Бора Костић у њихове редове. Играли су добро и заслужено узели треће место и бронзане медаље.

И дечији – омладински турнир је био занимљив, а домаћини су због великих разлика у узрасту такмичара доделили награде у више старосних категорија. У категорији до 8 година златну медаљу освојио је Стефан Владислав, сребрну Балша Ивановић, док су бронзане припале Алекси Владиславу и Милану Даљевићу. Код дечака до 10 година најбољи је био Георге Плеша, друго место је освојио Михаил Доринга, а треће Војин Чанковић. У конкуренцији до 12 година победио је Раду Тампеа, други је био Марко Милићевић, а трећи Денис Војна. Код дечака до 14 година било је само двојица учесника, а бољи је био Ђулијано Илин од Милоша Цвркоте. У категорији до 16 година злато је припало Георге Илеани, а сребро Драгану Кљајину. Оба турнира је истовремено сјајно судио ФИДЕ судија Зоран Станимировић из Алибунара.

Након турнира одржана је клупска Скупштина на којој је председник Пау Војна поднео извештај о раду и подсетио на рад током претходних 30 година. Овом приликом признања су додељена члановима клуба значајним за рад у протеклих 30 година, а услов је био да су од почетка остали верни Униреи до данас. Између осталих, одато је поштовање за фамилије Мара и Журка које су дале више изванредних такмичара и организатора у клубу, али и многи други. Представници ШК „Бора Костић“ предали су председнику Пау Војни симболичан поклон као пажњу за дугогодишњу сарадњу коју ова два клуба међусобно негују и развијају.

Б. Ђонин

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести