Тријумф Мише Папа на опен турниру „Сенћанска битка 1697”

Победник традиционалног 24. опен турнира „Сенћанска битка 1697” је велемајстор из Бачке Паланке Миша Пап, који је у девет кола забележио шест победа, и уз три ремија са 7,5 поена први прошао кроз циљ.
 Mihajlo Stojanović, Miša Pap i Dejan Nestorović Foto: privatna arhiva
Фото: Михајло Стојановић, Миша Пап и Дејан Несторовић Фото: приватна архива

Пап је од самог почетка био на лидерској позицији, коју је сачувао и заслужено освојио пехар, 60.000 динара и 15 рејтинг поена.

Друго место припало је велемајстору Михајлу Стојановићу са седам поена, док је треће освојио интермајстор Дејан Несторовић са 6,5 поена, колико је имао и румунски интермајстор Тамаш-Кристоф Бала из Темишвара, али са слабијим додатним критеријумима. Стојанувићу је припало 40.000 динара, а Несторовићу 25.000. Даљи пласман: 5–7. ФИДЕ мајстор Славен Паштар, ФИДЕ мајстор Вук Дамјановић и Марко Ивановић по 5,5 поена, 8–11. Душан Димитријевић, Лав Пајчин, Габор Роланд Молнар и ФИДЕ мајстор Золтан Шимоњи по пет поена... Први носилац, холандски велемајстор Сипке Ернст је после шестог кола иступио са турнира.

Учестовало је 29 играча из шест земаља. Одиграно је девет кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог. Међународни арбитар Петар Ј. Николић и његов заменик Стеван Јовић нису имали тежак задатак, будући да су се сви играчи понашали веома фер и коректно.

Играо се и Б-турнир са 20 играча, а победник је Сава Манојловић из Србобрана са седам поена, колико је имао и другопласирани Иштван Пајзер из Бачке Тополе, али са слабијим додатним критеријумима. Треће место освојио је Слободан Стошић са 6,5 поена. На дечјем турниру са 25 учесника први је кроз циљ прошао Александар Радојичић са фишеровских седам поена из седам партија. Сребрну медаљу освојила је Мила Раденковић са шест поена, док је бронза припала Николи Испановићу са пет поена. Победник брзопотезног турнира је ФИДЕ мајстор Славен Паштар.

Треба одати признање организаторима из Сенте, на челу са директором турнира Гашпаром Чакијем, који су и у овим тешким временим успели да очувају традицију дугу 24 године.

        Т. Фаркаш

 

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести