Турнир Тата стил: Гири, Каруана и Фирузџа водећи

У данима који су за нама шаховски свет је на традиционалном турниру „Тата стил” у холандском Вајк ан Зеу видео нека од највећих изненађења за таблом у последње време!
Јутјуб/Јунак досадашњег тока турнира  Андреј Јесипенко
Фото: Јутјуб/Јунак досадашњег тока турнира  Андреј Јесипенко

Одигране су многе узбудљиве партије и постигнути неки резултати којима се нико није надао. Најпре је у петом колу виђена сензација са Нилсом Гранделиусом у главној улози. Наиме, Швеђанин је, са претпоследњим рејтингом на турниру „прегазио“ много боље котираног Максим Вашје-Лаграва и поново сам засео на прво место. Са друге стране, Донченко је дошао на турнир у последњи час, као замена за Дубова, лоше кренуо – са два пораза, али је, на изненађење многих, Карлсену лако парирао у Сицилијанци и то црним фигурама, изборивши тако реми са светским шампионом. Пољаци Војташек и Дуда су своју партију експресно ремизирали, док је Антон Гихаро у много бољој позицији, пред временску контролу, у 39. потезу одиграо слаб потез, након чега је Тари спасао реми.

У наставку турнира, лидер Гранделиус је успешно одолео и Каруани, и тиме најавио да на њега треба озбиљно рачунати у борби за победника. Светски првак као црни и млади Пољак Дуда су одиграли 50 потеза руске партије без грешке и ремизирали, а једине победе у шестом колу постигли су најмлађи учесници – Фирузџа након лоше одбране Донченка, и велика нада домаћих, Јорден ван Форест, након грубог превида ловца Антона Гихара, у тренутку када је Шпанац већ ушао у серију слабих потеза. Седмо коло донело је неколико озбиљних мечева: Гири – Гранделиус, Каруана – Вашје-Лаграв, Карлсен – Харикришна. Ово је уједно било и најборбеније коло у досадашњем току турнира, са чак пет одлучених партија! Након што је „преживео“ Каруану, Гранделиус је „пао на испиту“ код Гирија, док Каруана, са друге стране, није имао превише тежак задатак да савлада већ „начетог“ Вашје-Лаграва. У мечу двојице велемајстора који су до сада све партије ремизирали – Војташека и Јесипенка, прву победу постигао је млади руски шахиста. Најмлађи учесник турнира Фирузџа је био бољи од Дуде, док је Ван Форест везао другу победу заредом, савладавши Тарија.

Ипак, све поменуте партије по узбудљивости не могу да се мере са оном која је виђена у осмом колу, када је дебитант на Тата стил Мастерсу, 18-годишњи Јесипенко у оштрој Најдорфовој варијанти Сицилијанке савладао ни мање ни више него светског шампиона Магнуса Карлсена! Истовремено, други пролазни циљ, после осам кола, а пре другог слободног дана, освојио је најмлађи учесник турнира – Алиреза Фирузџа, са три везане победе, против Донченка, Дуде и Харикришне! Седамнаестогодишњак који игра под заставом ФИДЕ тренутно води са три плуса – 5,5 поена. Занимљиво је да је Фирузџа изгубио од Карлсена (којем је то једина победа до сада), а сада му „бежи” чак 1,5 поен. У групи играча који га следе, са пола поена мање, су годину дана старији Јесипенко, затим прошлогодишњи победник Каруана и, на одушевљење домаћина, оба њихова представника – Гири и Ван Форест. После изненађујућих победа на старту, 13. носиоцу Гранделиусу противници „посвећују” више пажње, али он је и даље у горњем делу табеле са једним плусом – 4,5 поена.

После великих бура у осмом колу, девето је било знатно мирније. Дерби деветог кола између два најмлађа играча Фирузџе и Јесипенка завршен је ремијем у 41. потезу. После много напетости пред временску контролу, у компликованој средишњици, уследиле су измене тешких фигура и прелазак у једнаку завршницу лаких фигура. Каруана је победио Војташека, а Гири индиспонираног Вашје-Лаграва. Овим победама они су стигли Фирузџу на деоби првог места са шест поена. Очекивано, Карлсен је морао „вадити флеке” у нордијском дербију против Гранделиуса. Није био агресиван, већ напротив – 65 потеза је „ломио“ отпор Швеђанина у дамској завршници са пешаком више, све док није уписао другу победу на турниру. Табела након деветог кола изгледа овако: 1–3. Гири, Каруана и Фирузџа по шест поена, 4–5. Јесипенко и Ван Форест по 5,5 поена, 6. Карлсен пет поена, 7–8. Гранделиус и Харикришна по 4,5 поена, 9–12. Војташек, Тари, Антон Гихаро и Дуда по 3,5 поена, 13–14. Вашје-Лаграв и Донченко по три поена.

Тешко је било предвидети да ће дерби зачеља у 10. колу бити Вашје-Лаграв – Донченко, али дерби над дербијима је остао – у 10. колу Каруана је бели против Карлсена! Остали парови 10. кола су: Дуда – Ван Форест, Харикришна – Тари, Јесипенко – Антон Гихаро, Гранделиус – Фирузџа, и Гири – Војташек. Турнир се завршава 13. колом које се игра у недељу.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести