Турнир „Трећа субота” у Новом Саду: Победник Михаил Никитенко

Као што је и најављено, у Новом Саду је настављена популарна серија Међународних турнира за освајање норми “Трећа субота”, овог пута јаким велемајсторским турниром, уз учешће 18 шахиста и три шахисткиње из чак 10 федерација, са три континента.
П. Николић/ Михаил Никитенко (десно) био најбољи на турниру
Фото: П. Николић/ Михаил Никитенко (десно) био најбољи на турниру

Први фаворит по рејтингу био је наш велемајстор и репрезентативац Никола Седлак, а наступили су седморица велемајстора, петорица интермајстора и четворо ФИДЕ мајстора. Одиграно је 10 кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је био 90 минута по играчу за целу партију, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез.

После узбудљивих борби, први је био белоруски интермајстор Михаил Никитенко, и то прилично убедљиво – без пораза и са 7,5 поена из 10 партија. Занимљиво је да су два наша велемајстора поделила друго и треће место са по 6,5 поена, али је због бољих додатних критеријума сребро припало Николи Седлаку, док је бронзу освојио Суат Аталик. Четврто и пето место са по шест поена поделили су мађарски ФИДЕ мајстор Арон Пашти и јерменски интермајстор Артур Давтјан, док је шесто место освојио још један интермајстор из Јерменије, Мамикон Гарибјан. Најуспешнија дама на турниру је врло талентована Меруерт Камалиденова, женски ФИДЕ мајстор из Казахстана, која је, иако има само 16 година, са пет поена освојила норму за женског интермајстора и чак 60 рејтинг поена!

Треба истаћи да се многи шахисти право са овог турнира селе у Каћ, где сутра почиње Међународни куп Војводине, врло јак опен турнир, на коме је могуће и појединачно и екипно учешће. Пријаве су још увек у току, а све додатне информације могу се добити на телефоне: 062/804-7001 (Петар Миличевић) или 062/804-7002 (Синиша Дражић).

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести