ТУРНИРИ „ТРЕЋА СУБОТА” У НОВОМ САДУ Тријумф младог Индијца

Април је донео Новом Саду чак шест међународних шаховских турнира у оквиру прославе Ускрса.
Belurkar Nitiš iz Indije Foto: privatna arhiva
Фото: Белуркар Нитиш из Индије Фото: приватна архива

Ови турнири изнедрили су и једно  изненађење – тријумф 18-годишњег ФИДЕ мајстора из Индије Белуркара Нитиша на најјачем велемајсторском турниру! Били смо сведоци тријумфалног повратка симпатичног Нитиша у Нови Сад, уз своју пожртвовану мајку, верног пратиоца. Наиме, млади Нитиш је овде био пре четири године, такође на циклусу турнира “Трећа субота”, које већ 26 година неуморно и без ичије помоћи одржава наш велики шаховски ентузијаста, велемајстор Синиша Дражић. Овог пута Нитиш је дошао као већ лепо формиран младић, финих манира и образовања.

Прво је лако победио на месечном турниру у НШК-у са одличних 8,5 поена из 11 партија, још прве вечери кад је слетео. Потом је постигао одличан перфоманс на интермајсторском Бергеру, који је био само увод у велики успех и чисто прво место на велемајсторском турниру 7. категорије који је уследио следећег дана. Одличних шест поена из девет партија за младог ФИДЕ мајстора су били довољни за прво место, али не и за велемајсторски бал (фалило му је још пола поена). Ипак, Нитиш је освојио бал за интермајстора, а да све буде без пега, победио је и два најјача играча по рејтингу на турниру – Кинеза Шуа (2501), који је освојио прво место на претходном турниру и другу велемајсторску норму, као и нашег прослављеног олимпијца велемајстора Бранка Дамљановића (2486). Обе победе су биле више него убедљиве практично у минијатури, а млади Индијац је већ најавио и своје учешће на јубиларном 10. Међународном првенству Војводине у Новом Саду од 12. до 18. јула ове године. Друго место на велемајсторском турниру освојио је интермајстор из Израела Давид Городетски са 5,5 поена, док су треће место са по пет поена поделили наш велемајстор Бранко Дамљановић и ФИДЕ мајстор из Кине Џиханг Шу.

На интермајсторском Бергеру било је неизвесно до самог краја, о чему сведочи и чињеница да је прво место поделило чак троје играча са по седам поена из 11 партија. Према додатним критеријума, победио је још један Израелац, Матан Городетски, други је био наш ФИДЕ мајстор Кристијан Танчик, а треће место је освојила интермајстор из Монголије, Давадемберел Номин-Ердене. Иако са највећом шаховском титулом, бугарски велемајстор Милко Попчев морао је да се задовољи четвртим местом са 6,5 поена.

На опен турниру убедљиво је тријумфовао ФИДЕ мајстор Мирољуб Стојковић, некадашњи првак Војводине и Новог Сада, испред Владимира Дежеа, госта из Словеније Дениса Шоштарића, и Радована Јазића. Младе наде Ана Шакотић и Лазар Давидов су на овом турниру показали одличан резултат пред своје наступе у Крагујевцу на Кадетском првенству Србије.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести