Турски и новосадски шахисти поделили мегдан

У Новосадском шаховском клубу одржан је четврти, сада већ традиционални, сусрет између турских и новосадских шахиста, као припрема за обележавање великог јубилеја-  100 година непрекидног рада и постојања под истим именом – НШК – а.
sah
Фото: pixabay.com

Подршку мечу дао је и Град Нови Сад, а организатори су били велемајстор Драган Шолак и мајсторски кандидат Синиша Ремецки, док је директор турнира био Милорад Лазић, председник НШК - а.

Имајући у виду актуелну епидемиолошку ситуацију, турнир је одигран уз придржавање свих прописаних мера, тако да су се играчи у потпуности могли посветити игри. На турниру је учествовало 10 играча (по пет од сваке стране), а играло се двокружно, по Шевениншком систему паровања и по ФИДЕ правилима за стандардни шах. Темпо игре је био 90 минута по играчу за првих 40 потеза и 15 минута до краја партије, плус бонификација од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог.Да све протекне у најбољем реду побринуле су се судије Алмир Гагић и Светлана Стојадинов. Победила је искуснија екипа Новог Сада, остваривши 27,5 поена (пет победа, два ремија и три пораза).

Турска екипа је сакупила 22,5 поена (три победе, два ремија и пет пораза). Појединачно играчи су постигли следеће резултате: Александар Ковачевић девет поена, Небојша Сомборски и Синиша Ремецки по 5,5, Дејан Лескур и Озгун Сахин по пет, Анђелко Драгојловић и Чан Дурак по 4,5, Челик Хасан Хусеин четири и Васо Блесић и Инце Тајлан Рузгер по 3,5 поена.

Сви учесници су истакли да се надају да ће се наставити дивна традиција организовања ових пријатељских мечева, а све у сусрет стогодишњици постојања Новосадског шаховског клуба. Прослава је планирана за 12. фебруар 2022. године.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести