У Бачкој Паланци по трећи пут ове године „Рапид Гимназијалац”: Милан Поповић најуспешнији

Шаховски клуб Гимназијалац из Бачке Паланке организовао је трећи овогодишњи, а први рејтинговани, турнир у убрзаном шаху под називом Рапид Гимназијалац.
Rapid
Фото: Награђени учесници на трећем овогодишњем рапид турниру ШК Гимназијалац, фото: Приватна архива

Турнир је одржан у холу Гимназије „20. октобар“, чији су некадашњи ученици и основали овај клуб, уз помоћ свог професора историје и великог шаховског ентузијасте Ненада Јатића. Такмичење је окупило 50 шахиста из целе Војводине, међу којима су била и тројица ФИДЕ мајстора, 23 мајсторска кандидата, петорица омладинаца, једна шахисткиња итд. Играло се девет кола по Швајцарском систему, уз компјутерско паровање и по правилима ФИДЕ за убрзани шах. Сваки учесник је имао по 15 минута за размишљање за целу партију, а турнир је рејтингован код ФИДЕ. Да све буде по правилима, побринула се веома ауторитативни национални арбитар Ива Узелац.

После веома занимљивих борби, прво место и награда од 5.000 динара припали су члану београдског Партизана, мајсторском кандидату Милану Поповићу, са освојених 7,5 поена. Са шест победа и три ремија, дакле без пораза, Милан је приказао најсигурнију и најстабилнију игру. Друго место и награду од 4.000 динара освојио је члан гајдобранског Херцеговца, такође мајсторски кандидат, Драган Чича који је сакупио седам поена. Треће место и награда од 3.000 динара отишла је на конто члана новосадске Војводине, ФИДЕ мајстора Вука Савановића, који је сакупио 6,5 поена. Исти број поена су имали и Владимир Лакета, Шандор Фаркаш и Душан Младеновић, на четвртом, петом и шестом месту, али и нешто слабији успех по додатним критеријумима. Даље су следили Бојан Петровић и Драган Тунгуз са по шест поена, затим Стефан Ристић, Небојша Павков, Милан Златић, Петар Јовановић, Добривој Поповић, ФИДЕ мајстор Лука Рајак, ФИДЕ мајстор Милоје Брајић, Стипа Дермишек и Александар Тот са по 5,5 поена итд.

Организатор је обезбедио и неколико специјалних награда. Најбољи омладинац је Миланко Билић из Кикинде, иначе државни првак у категорији до 18 година, који је сакупио 4,5 поена. Њему је припала новчана награда од 1.000 динара. Другопласирани у категорији омладинаца био је Бачкопаланчанин Никола Лалић са освојена четири поена, колико је имао и трећепласирани омладинац, једанаестогодишњи Илија Јовановић, сигурно будући шампион. Они су освојили вредне књиге из едиције Мала шаховска библиотека. Новчану награду од 1.000 динара за најбоље пласираног паланачког шахисту, а уједно и најбоље пласираног члана ШК Гимназијалац, заслужио је Стефан Ристић, који је у свој конто убележио 5,5 поена. И на крају, најбоље пласирани нерејтинговани учесник је такође члан клуба домаћина, Немања Вишекруна, који је са освојених четири поена добио кулен од реномираног произвођача. На жалост, једина шахисткиња, млада Бачкопаланчанка Лана Тодоров, после одиграна четири кола напустила је турнирска надметања.

На крају, похвала вредним и преданим организаторима из ШК Гимназијалац, на челу са Иваном Тотом. С обзиром на добар одзив, проширили су наградни фонд, а поред тога су за све учеснике обезбедили доручак и закуску током турнира, иако то није било наведено у распису. Све у свему, одличан турнир и одлична организација, која може да послужи као добар пример и другим, већим, клубовима како треба организовати једно овакво такмичење.

Ж. Дедијер

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести