У Каћу одржан Међународни куп Војводине

На Међународном купу Војводине, који је одигран у пријатном амбијенту хотела “Оморика” у Каћу, тријумфовала је екипа Херцеговца из Гајдобре са 13,5 поена.
Екипа ШК Херцеговац из Гајдобре
Фото: Екипа ШК Херцеговац из Гајдобре

Треба истаћи да је овим успехом Херцеговац одбранио примат од прошле године, а прво место и пехар Шаховског савеза Војводине у Гајдобру су донели мајсторски кандидати Небојша Павков, Драган Чича, Александар Дукић, Недељко Пецељ и Жарко Дедијер, као капитен екипе.

– Радујем се томе што смо мало времена отели од Ковид-19 напасти да би се приредио један овакав турнир, а нарочито сам поносан на то што смо ризници клупских пехара додали још један – рекао је Дедијер после завршетка лепе шаховске приредбе у Каћу.

Другу позицију са 13 поена заузела је Инђија, за коју су наступали мајсторски кандидати Душан Јеремић, Зоран Баквић, Миленко Мандић и Мирослав Р. Вуковић, док је треће место са 12,5 поена припало Југовићу у саставу: велемајстор Синиша Дражић, ФИДЕ мајстор Данко Бокан и мајсторски кандидати Жикица Миличевић и Илија Б. Кнежевић. Треба истаћи да је највише поена (16) сакупила слободно формирана екипа “Трећа субота”, за коју су наступали ФИДЕ мајстор Данило Беседеш, велемајстор Војтех Плат и мајсторски кандидати Баран Демир и Мирослав Попржен, али је према правилима турнира ова екипа била ван конкуренције за пехар ШСВ.

Турнир је организован у складу са превентивним мерама, а окупио је преко 50 шахиста и 11 екипа. У појединачној конкуренцији први је кроз циљ прошао ФИДЕ мајстор Данило Беседеш са фишеровских пет победа у пет кола, испред другопласираног велемајстора из Чешке Војтеха Плата са 4,5 поена и трећепласираног Небојше Павкова са пола поена мање. А колико је конкуренција била изједначена говори и податак да су се на деоби четвртог места нашла чак деветорица шахиста са по 3,5 поена, међу којима је био још један велемајстор Синиша Дражић, који је освојио шесто место, као и двојица ФИДЕ мајстора – Милоје Брајић, коме је припало четврто место, и Данко Бокан, који је заузео седму позицију. Велика част је била учешће председника Шаховског савеза Србије Драгана Лазића, који је такође сакупио 3,5 поена и пласирао се на осмо место. Марица Миловановић, чланица Хајдука из Чуруга, била је једина дама на турниру и заслужује посебну похвалу за храбру борбу са прекаљеним шаховским асовима.

Турнир је затворио Дане Баста, покрајински секретар за спорт и омладину, који је и поделио награде најуспешнијима, заједно са председником ШСВ Зораном Станимировићем и директором турнира Синишом Дражићем.

Ђ. Штрбац

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести