У Новом Саду одржан дечји турнир „Шах у школе – деца вас моле”

У организацији Новосадског дечјег шаховског клуба “Шахматни кружок”, а у сарадњи са Шаховским савезом Војводине и под покровитељством Града Новог Сада, у просторијама Основне школе “Жарко Зрењанин” одржан је још један у низу изванредних и значајних дечјих турнира “Акција шах у школе – деца вас моле”.
Sah u skole deca vas mole
Фото: Најуспешнији учесници у најмлађим групама дечака и девојчица

Поред бројних Новосађана учествовало је преко седамдесет малишана из основних школа Кикинде, Врбаса, Зрењанина, Панчева, Оyака, Ковачице, као и других места широм Војводине.

Турнир су отворили Жарко Мушицки, директор ОШ “Жарко Зрењанин” и учитељица Софија Радојчин која је и зачетник ове прелепе манифестације, као и генерални секретар Шаховског савеза Војводине Данко Бокан. Главни судија је била Станислава Недељковић која је уз помоћ својих колега – реномираних судија из Шаховског савеза Новог Сада, посао одрадила без застоја. Такмичари су били подељени у осам категорија: предшколци, први и други разред, трећи и четврти разред, пети и шести разред, седми и осми разред, и то посебно за дечаке и девојчице. Одиграно је шест кола по Швајцарском систему такмичења, с темпом игре од 15 минута по играчу за сваку партију.

У најмлађој групи дечака тријумфовао је Константин Мандраш са фишеровских шест из шест, цео поен испред сребрног Максима Видаковића. На деоби трећег места нашло се шесторо малишана, а најбоље додатне критеријуме међу њима имао је бронзани Алекса Величковић. Међу дечацима од трећег до четвртог разреда најбољи је био Андреј Љепић са 5,5 поена, док су друго и треће место поделили Матеја Рогановић и Никола Лесковац с по 4,5 поена, а Бухолц је пресудио да сребро припадне Матеји. Код нешто стари­јих дечака из петог и шестог разреда победио је Димитрије Радишић са пет поена, док се за друго и треће место водила велика борба до самог краја. О томе сведочи и чињеница да су се чак четворица дечака на крају нашли на деоби другог места са по четири поена, при чему је Бухолц одлучио да сребро припадне Ђорђу Крунићу, док је бронзу освојио Дејан Лукић. Дарио Магловски и Алекса Шиле су овог пута остали без медаље, али су добили друге вредне награде. У групи најстаријих дечака очекивано се водила жестока борба између двојице најјачих – Лава Пајчина и Милана Гагића. Њих двојица су победили све своје противнике и међусобно ремизирали још у првом колу, тако да је Бухолц на крају одлучивао о победнику. Овога пута он је био на страин Гагића коме је припало злато, док је Пајчин морао да се задовољи сребром. На деоби трећег места са по 3,5 поена нашла су се тројица дечака, а бронзу је освојио Мирко Букинац, док су Алекса Тепић и Јанко Милицај добили друге вредне награде.

У најмлађој групи девојчица наступило је седам учесница које су одиграле једно­кружни Бергер турнир. Максимална је била и победила Емилија Вугдалић, поен испред сребрне Милице Стевановић. На деоби трећег места са по три поена нашле су се три такмичарке, а Бухолц је бронзу доделио Варвари Емануеловој, али све похвале заслужују и сестре Уна и Лена Вајагић. Старије девојчице од трећег до осмог разреда су одиграле обједињен турнир у шест кола, али су награде подељене одвојено за сваку категорију. У групи девојчица из трећег и четвртог разреда победила је Дуња Павлик са 3,5 поена, док су друго место са три поена поделиле Нађа Трајковић и Јелица Остовић, при чему

је Бухолц пресудио да Нађи припадне сребрна, а Јелици бронзана медаља. Међу девојчицама од петог до осмог разреда учествовала је само једна такмичарка – Ана Тепић, која заслужује посебне похвале, јер је победила и у укупном пласману, играјући и са старијима од себе и остваривши пет победа и само један реми. На крају, међу најстаријим девојчицама у седмом и осмом разреду биле су две такмичарке, а победила је Ивана Грујић с пет поена, пола поена испред Мие Мићин којој је припала сребрна медаља.

На крају, треба истаћи да је такмичење било веома борбено, неизвесно и узбудљиво све до самог краја. Све је протекло у фер и другарској атмосфери, а домаћин се потрудио да сви буду задовољни и на крају турнира и награђени. Велики број поклона за децу у виду пехара, медаља, књига и шаховских сувенира никога није оставио равнодушним.

Представници школе су уз осмех и љубазну реч свима били на услузи, па је заједнички спонтани закључак свих гостију, као и много пута до сад, био: “Једва чекамо да се видимо и следеће године!”

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести