У Новом Саду одржан пети Куп Светозара Глигорића: Југовић одбранио титулу

На Рибарском острву у Новом Саду одржано је овогодишње 5. финале Купа Србије за мушкарце и жене, сада већ традицонално познато под називом Куп Светозара Глигорића.
Kup Glige
Фото: Шампионска екипа Југовића с представницима ШСС и ШСВ, фото: Приватна архива

Такмичење је организовао Шаховски савез Србије у сарадњи са Шаховским савезом Војводине, а учествовало је укупно 12 екипа. Одиграно је пет кола по Швајцарском систему, а темпо игре је био 90 минута по играчу за првих 40 потеза плус 30 минута до краја партије, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог.

На радост бројне домаће публике која се окупила на Рибарцу да прати одлучујуће окршаје последњег кола, победник овогодишњег Купа је шампионска екипа Југовића из Каћа, која је тиме одбранила титулу освојену прошле године и још једном потврдила да је наша најтрофејнија шаховска екипа. Југовићу је ово трећа титула победника Купа Светозара Глигорића, те ће због тога ове године добити у трајно власништво досадашњи прелазни пехар. Треба истаћи да су Каћани убедљиво први прошли кроз циљ, са 13 меч бодова и 14,5 поена, победивши четири меча и ремизиравши само с другопласираном екипом Ваљевског шаховског клуба.

Злато су Југовићу донели велемајстори Миша Пап и Борко Лајтхајм, интермајстор Јован Радловачки, ФИДЕ мајстор Данко Бокан и Новица Матић. Посебно су се истакли непогрешиви Лајтхајм и Радловачки са сјајних пет из пет, који су просто самлели све своје противнике, као и Пап који је на првој табли освојио одличних 3,5 из пет. У одлучујућој партији последњег кола, у мечу с главним конкурентима, Јелицом ПЕП из Горачића, управо је Пап био тај који је против велемајстора Бобана Богосављевића одржао реми у топовској завршници са пешаком мање и тако донео својој екипи шампионску титулу.

Пораз до тада водеће Јелице ПЕП у последњем колу најбоље су искористили шахисти Ваљевског шаховског клуба, који су са високих 3,5:0,5 савладали екипу ЖШК Слога из Инђије и тако се са 11 меч бодова и 14,5 поена пробили до вицешампионске титуле. Овај велики успех заслуга је велемајстора Синише Дражића, Мирослава Марковића и Миодрага Р. Савића, као и интермајстора Бранимира Максимовића и Драгана М. Илића. Занимљиво је да су Ваљевци све своје противнике победили високом разликом, а одиграли су нерешено само с Југовићем и Јелицом.

Свакако да је највећи трагичар турнира екипа Јелице ПЕП из Горачића, будући да су пре последњег кола били на деоби првог места с Југовићем, али у благој предности због бољег укупног скора поена по таблама. Због тога им је био довољан нерешен резултат у последњем колу у директном мечу за титулу с Југовићем. Међутим, расположени Каћани су овај меч ушли с много самопоуздања, што су најбоље доказали Лајтхајм и Радловачки победама против актуелних репрезентативаца Србије, велемајстора Милоша Рогановића и Милана Зајића. Пораз Јелице ублажио је интермајстор Михајло Радовановић победом против Бокана, али је, захваљујући ремију Папа против Богосављевића, Југовић славио с коначних 2,5:1,5, док је Јелица ПЕП морала да се задовољи бронзаном медаљом са освојених 10 меч бодова и 15 поена.

Када се погледа пласман осталих екипа, одмах упада у очи да су војвођанске екипе доминирале на овом такмичењу, те је тако четврто место с девет меч бодова и 11 поена освојила екипа Младенова, пети је био Србобран са осам меч бодова и 10 поена, док се на шесто место пласирала екипа ЖШК Слога из Инђије са седам меч бодова и девет поена. На деоби од 7. до 9. места са по шест меч бодова нашле су се редом екипе ШК 64 из Новог Сада (осам поена), АШК из Аранђеловца (7,5 поена) и Херцеговац из Гајдобре (6,5 поена). Младост из Бачког Петровца освојила је 10. место с три меч бода и девет поена, док су 11. и 12. место поделили суботички Пензионер и београдски Богослов са по два меч бода и 7,5 поена. Турнир је свечано затворио и најуспешнијима поделио награде потпредседник Шаховског савеза Србије Саша Адамовић.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести