У Новом Саду у току 12. Кадетско Првенство Србије

У сали хотела „Нови Сад“, уз присуство младих шахиста и њихових многобројних пратилаца, свечано је отворено 12. Кадетско првенство Србије, уз учешће 204 дечака и девојчица из свих крајева Србије, који ће се до краја ове недеље надметати у шест старосних категорија: до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 година.
Mladi šahisti na 12. Kadetskom festivalu Šahovskog saveza Srbije
Фото: Млади шахисти на 12. Кадетском фестивалу Шаховског савеза Србије

Церемонија свечаног отварања почела је звуцима химне „Боже правде“, коју су извели најмлађи чланови КУД-а „Соња Маринковић“. Чланови овог друштва извели су током церемоније и сплет песама и игара праћени бурним аплаузом. У име техничког организатора, Шаховског савеза Новог Сада, присутнима се обратио Дане Баста, председник овог савеза и директор турнира. После њега реч је узео в.д. председника Шаховског савеза Србије Ратко Пижурица, а у име Града Новог Сада присутне је поздравио и такмичење прогласио отвореним, Стева Попов, члан Градске управе.

До сада су на првенству одиграна 4 кола од укупно 9, тако да турнир тек улази у другу половину. Још много тога може да се промени у врху табеле, јер се у наредним колима међусобно састају фаворити. Темпо игре је 90 минута по играчу, са додатком од 30 секунди за сваки одиграни потез почевши од првог. Турнир се завршава у недељу 8. априла, 9. колом које се игра од 9.30 часова.

Пре турнира у редовном шаху, одиграна су и Првенства Србије у брзопотезном и убрзаном шаху. Млади шахисти најпре су у петак одиграли 9 кола по брзопотезном темпу игре, у категоријама до 10, 14 и 18 година, посебно за дечаке и девојчице. На том такмичењу учествовало је 95 младих шахиста, а злато су освојили Марко Милановић (10), Јован Стевановић (14), и Дино Мустајбашић (18), као и Маша Младеновић (10), Маријана Билић (14) и Јована Срдановић (18).

Фестивал је потом настављен у суботу и недељу, Првенством Србије у убрзаном шаху, на коме је учествовало 187 младих шахиста. Такмичење је протекло беспрекорно, у многим групама одлучивали су додатни критеријуми, а у групи девојчица до 8 година тек је жреб решио првакињу Србије! Наиме, две шахисткиње – Емилија Вугдалић и Ана Багаш имале су по 4,5 поена из 5 партија и све додатне критеријуме идентичне, а жреб је био наклоњен Емилији, те је она проглашена првакињом. На свечаној церемонији затварања овог турнира подељени су пехари и медаље најуспешнијима у брзопотезном и убрзаном шаху, а посебно треба истаћи такмичаре који су освојили „дуплу круну“: Марка Милановића из Панчева, Маријану Билић из Кикинде и Јовану Срдановић из Београда.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести