У Прагу у току Појединачно првенство Европе за жене

Најважније континентално такмичење у шаху за припаднице лепшег пола – Појединачно првенство Европе за жене почело је у суботу у Прагу.
Јована Ерић
Фото: ПА/Јована Ерић

Учествују 123 шахисткиње из 28 европских федерација, а Србију представљају женски велемајстори Теодора Ињац и Јована Ерић и женски интермајстори Марина Гајчин и Тијана Благојевић. Игра се 11 кола по Швајцарском систему паровања, а темпо игре је 90 минута по играчу за првих 40 потеза, плус 30 минута до краја партије, са бонификацијом од 30 секунди за сваки одиграни потез.

У досадашњем току турнира, једино је Теодора Ињац остала непоражена, забележивши једну победу и три ремија, што јој након четири кола доноси 33. позицију на табели. Ипак, треба истаћи да је највреднију победу у четвртом колу остварила Јована Ерић, која је црним фигурама савладала клупску колегиницу из шампионске екипе ШК „Сирмиум“ (Сремска Митровица) и грузијску репрезентативку Лелу Јавакишвили (2476). Овом победом Јована се такође придружила групи шахисткиња са по 2,5 освојена поена и тренутно заузима 42. позицију. Исти број поена има и Марина Гајчин, која се успешно опоравила након пораза у другом колу од Гркиње Ставруле Цолакиду, некадашње светске првакиње у конкуренцијама до 14, 16 и 18 година. Марина је потом забележила победу против Чехиње Мартине Фолкове и потом веома вредан реми са Пољакињом Јулиом Антолак, а тренутно се налази на 48. месту. Иако је тренутно најслабије пласирана наша представница са освојена два поена, и Тијана Благојевић и те како има чиме да се похвали – у другом колу је за противницу имала бившу шампионку света, Антоанету Стефанову из Бугарске. Наша репрезентативка је храбро одиграла, стекла надмоћну позицију и уз цајтнот противнице била надомак победе. Међутим, један непрецизан потез је био довољан да Стефанова уплови у луку спаса, те је ова партија завршена ремијем, а онда је уследио неугодан пораз против једне од најбољих пољских шахисткиња Монике Соћко.

На врху табеле налази се чак осам шахисткиња са по 3,5 поена из прве четири партије, а према додатним критеријума предводе их мушки велемајстори Нана Yагнидзе из Грузије и Елина Даниелан из Јерменије, као и женски велемајстор Јоланта Завадзка из Пољске. Наше шахисткиње имају прилику да се победом у петом колу значајно приближе врху, а противнице на том трновитом путу ће им бити: Ињац – Радева (2289 Бугарска), Ерић – Гапоненко (2339 Украјина), Гајчин – Хејнеман (2321 Немачка), Благојевић – Нилсен (2139 Данска). Првенство се завршава 11. колом, које се игра 31. августа са почетком у 13 ч, уз обезбеђен пренос партија уживо.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести