У Ритишеву обележено 60 година постојања Купа Либертатеа: Капелан најбољи ветеран

У Ритишеву, селу вршачке општине, одигран је турнир ветерана, играча од 60 година па навише.
sah kup 1
Фото: Детаљ са турнира у Ритишеву, фото: Приватна архива

Организатор турнира је био ШК Униреа, на челу са агилним председником Пау Војном, чиме је  обележен леп јубилеј – 60 година постојања Купа Либертатеа. Турнир је одигран у седам кола по Швајцарском систему и уз компјутерско паровање, а темпо игре је био 15 минута по играчу за целу партију. Учествовало је четрнаест играча из Вршца, Влајковца, Ритишева, Банатског Карловца, Алибунара и других околних места.

Након интересантних партија, прво место је освојио ФИДЕ мајстор Милорад Капелан, познати шаховски педагог и наставник математике из Вршца, са сјајним учинком од шест поена из седам партија, без пораза. Он је, објективно, имао само два изазивача за титулу – Јона Ардељана и Милана Повића, који су, према очекивању, освојили друго и треће место. Ардељан је турнир завршио са одличних 5,5 поена, али му је прво место измакло због ремија у последњем колу са Јованом Кожом. Милан Повић се борио са водећим двојцем до шестог кола, када је изгубио од Јона Ардељана, па се морао задовољити трећим местом са 4,5 поена. Повић је предводио групу од три играча са истим бројем поена, у којој су додатни критеријуми одређивали пласман, те је Милану Ћурувији припало четврто, а Аурелу Мику пето место. Шесто место, са четири поена, освојио је Николаје Котрла. Следио га је Јован Кожа са 3,5 поена, а за њим су се пласирали Тибери Дулужд и Панта Гетејанц са по три поена. Шандор Филеп и Миливоје Јанићијевић су поделили десето и једанаесто место са по 2,5 поена, док су иза њих били Јонел Ардељан и Јон Компјан са по два  поена, док је  Петар Лоренц освојио 1,5 поен.

Сви учесници су добили пригодне захвалнице, а прва тројица су награђени медаљама, док је победник турнира добио и пехар. Надметања су протекла у спортској атмосфери, па национални судија Стефан Костић и регионални судија Славко Јовановић нису имали тежак задатак.      

С. Костић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести