У Ритишеву одигран 15. меморијал „мр Јован Узелац“

У Ритишеву, надомак Вршца, у просторијама ШК „Униреа“ одигран је 15. меморијал „Мр Јован Узелац“.
Memorijal Jovan Uzelac
Фото: Dnevnik.rs

Иако је термин одржавања турнира био у јеку празника, шахисти из Вршца и околине су се у великом броју окупили да одају почаст свом колеги, пријатељу и дугогодишњем саборцу.

Подсетимо, мр Јован Узелац био је изузетан стручњак у области археологије и кустос вршачког музеја. Поред својих професионалних обавеза, био је велики љубитељ шаховске игре и њоме је заразио и своје троје деце. Оставио је траг у такмичарском шаху наступајући за клубове „Бора Костић“ Вршац, „Униреа“ Ритишево, Павлиш и шах клуб „Дом жељезничара“. Због тога, шахисти из околине Града Вршца и после 15 година од његове смрти исказују своје поштовање и сећање на Јована, организујући меморијални брзопотезни турнир који се традиционално одржава једне године у Вршцу, а следеће у Ритишеву наизменично, јер су ови клубови у традиционалном пријатељству, а уједно представљају и екипе за које је Јован најдуже наступао.

Ове године домаћин је био ШК „Униреа“ из Ритишева, а на турниру се окупио рекордан број од чак 24 учесника из Вршца, Пландишта, Банатског Карловца, Алибунара, Влајковца и Ритишева. Наступила су два ФИДЕ мајстора и 22 мајсторска кандидата, међу којима и чланови породице, Чедомир и Ива Узелац, деца покојног Јована. Њихова сестра Ивана, на жалост, није била у прилици да присуствује турниру, али се побринула да за све учеснике обезбеди пригодно послужење.

Дугогодишњи домаћин овог и многих претходних меморијала био је непревазиђени Пау Војна, председник ШК „Униреа“ из Ритишева и велики пријатељ породице Узелац. Посебно треба похвалити судију турнира, мајсторског кандидата Славка Јовановића, који је јуначки издржао и без грешке испаровао маратонско надметање у 23 кола, при темпу игре од пет минута по играчу за целу партију.

Након занимљиве и квалитетне, али изузетно дуге и исцрпљујуће борбе, први је кроз циљ прошао вишеструки победник Јованових меморијала, ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин, који је сакупио одличних 21,5 поена, без иједне изгубљене партије и уз свега три ремија, од којих је један yентлменски препустио Иви Узелац. Друго место, са 19 поена, освојио је мајсторски кандидат Душан Петровић, иначе председник ШК „Слога“ из Пландишта, клуба за који је Ива годинама наступала као омладинка. Треба истаћи да је Петровићу једини пораз на турниру нанео управо Јованов син, Чедомир Узелац.

Прошлогодишњи победник Меморијала, мајсторски кандидат Милан Повић, овог пута морао је да се задовољи трећим местом са 18,5 поена. Занимљиво је да су четврто и пето место поделили стари школски другови и добри пријатељи, ФИДЕ мајстор Милорад Капелан и мајсторски кандидат Богдан Милошев, који су сакупили по 17,5 поена, уз међусобно нерешен резултат. Међу награђенима су још и шестопласирани, мајсторски кандидат Петар Ранков са 15,5 поена, и мајсторски кандидат Кристијан Бибериа, који је освојио 7. место са 15 поена. Похвале заслужују и мајсторски кандидати Радован Јанићијевски и Пау Војна, који су поделили 8. и 9. место са 14 поена. Старији представник породице Узелац, Чедомир, такође је сјајно играо и освојио 12. место са 11 поена. Чеда је поуздана табла и дугогодишњи првотимац ШК „Бора Костић“ Вршац.

На крају турнира, учесници су се растали с пријатним сећањима на Јована и жељом да се догодине окупе у још већем броју у шах клубу „Бора Костић“ у Вршцу, где је Јован провео толико дивних дана и ноћи у дружењу и шаховским борбама са својим драгим пријатељима, и где су његова деца направила своје прве шаховске кораке.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести