У Словенији Појединачно првенство Европе у шаху

Завршена су прва три кола од укупно 11, колико је предвиђено на Појединачном првенству Европе које се игра у словеначким Термама Чатеж.
1
Фото: Šahovska zveza Slovenije/Luka Rufelj

За сада већи део чланова наше делегације игра одлично и налази се у горњем делу табеле. Актуелни шампион Србије Велимир Ивић налази се у групи од седам играча са стопроцентним учинком од три победе из исто толико партија. Иван Иванишевић, Александар Инђић и Лука Будисављевић имају по 2,5 поена, док је Вук Дамјановић стартовао са два ремија и једним поразом, освојивши један поен. Наше шахисткиње, такође, пружају одличне партије у опен конкуренцији. Теодора Ињац има два поена, Јована Ерић и Тијана Благојевић по 1,5, а Марина Гајчин један поен.

Вредно помена су веома значајне победе наших које су остварене у прва три кола: Јована Ерић је у првом победила велемајстора Вугара Асадлија (2579), а у трећем је ремизирала са велемајстором Валеријем Неверовим (2453). Тијана Благојевић је у трећем колу ремизирала са велемајстором Огњеном Цвитаном (2458). Победом у другом колу над велемајстором Богдан-Даниелом Деаком (2679), Лука Будисављевић је показао да успешно може да се носи са водећим светским велемајсторима.

У четвртом колу очекују нас веома занимљиве партије, јер се на првом столу састају Велимир Ивић и јерменски велемајстор Шант Саргсјан, Будисављевић је црни против велемајстора Даниела Вокатуроа из Италије, Инђића очекује азербејџански интермајстор Абдула Гадимбајли, Иванишевић се састаје са интермајстором Момчилом Петковим из Бугарске, док ће Вук Дамјановић укрстити копља са ФИДЕ мајстором Давидом Гершковичем из Израела.

Код дама, такође, тежак распоред и озбиљни противници – Теодора дочекује италијанског велемајстора Луку Моронија, Јована је црна против словеначког интермајстора Бориса Маркоје, Тијани је жреб доделио интермајстора Бојана Максимовића из Босне и Херцеговине, док ће се Марина борити против турског интермајстора Кем Кана Гокеркана. Редовна кола се играју сваког дана од 15 часова, уз обезбеђен пренос уживо преко најпознатијих светских шаховских платформи. Првенство се завршава 11. колом, које се игра 6. априла од 15 ч.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести