У Смедеревској Паланци одржан четврти Шоћин меморијал: Победник Никола Седлак

У Смедеревској Паланци је одржан традиционални, 4. меморијал Слободана Шоће Мартиновића, веома јак брзопотезни турнир у част једног од најбољих брзопотезних играча бивше Југославије, тренера и селектора репрезентације, који је преминуо 2015. године.
Memorijal
Фото: Партија Седлак - Иванишевић, која је одлучила овогодишњег победника, фото: Приватна архива

Као и сваке године, организатори турнира – породица и пријатељи Слободана Мартиновића и Максмедија група, потрудили су се да обезбеде изузетно богат наградни фонд у износу од 186.000 динара (1. место: 30.000, 2. место: 20.000, 3. место: 15.000 итд.), као и велики број робних награда. Директор турнира је био Стеван Мартиновић, а судијску екипу су предводиле међународне судије Небојша Баралић и Бранислав Шухартовић.

Шоћин меморијал сваке године окупи велики број шахиста из целе Србије, а ове године је учествовало 137 играча, међу којима и бројни наши водећи “цугераши” које су предводили фаворити по рејтингу: велемајстори Милош Перуновић, Никола Седлак, Иван Иванишевић (победник првог Меморијала), Миодраг Р. Савић, интермајстори Борољуб Златановић, Новак Чабаркапа, Марко Ненезић, велемајстор Бранко Дамљановић (победник другог Меморијала) и многи други. Конкуренција је била изузетно јака, са укупно 16 велемајстора, 21 интернационалних мајстора, 14 ФИДЕ мајстора, 15 ветерана, пет шахисткиња итд. Одиграно је 13 кола по Швајцарском систему жребања, а темпо игре је био три минута плус две секунде додатка за сваки одиграни потез по играчу до краја сваке партије. Пласман актера са истим бројем освојених поена одређен је на основу Бухолчевог коефицијента.

Колико је конкуренција била јака, говори и чињеница да је тек партија последњег кола одлучила овогодишњег шампиона. У том напетом дуелу двојице наших репрезентативаца и велемајстора, Николе Седлака и Ивана Иванишевића, тријумфовао је Седлак чиме је свог великог ривала претекао за пола поена и са 10,5 поена из 13 партија освојио победнички пехар. Седлак је турнир започео са “скромних” 3,5 из шест, да би у наредних седам кола одиграо без грешке и везао чак седам победа! Иванишевић је, с друге стране, силовито започео турнир, са пет из шест, да би пред крај мало посустао, освојивши два поена из последње четири партије, што му је донело друго место. Исто поена као Иванишевић, али са слабијим додатним критеријумима, имао је и велемајстор Дејан Пикула коме је, после “киксева” на старту (2,5 поена из првих пет партија), припало треће место. По 9,5 поена су сакупили велемајстор Бранко Дамљановић (најбољи старт – 7,5 из осам), млади интермајстор Марко Ненезић, и велемајстори Борко Лајтхајм, Синиша Дражић и Данило Милановић. Следе монголски велемајстор Дашзегве Шаравдорј, велемајстор Милош Перуновић и ФИДЕ мајстор Илија Грубишић са по девет поена.

Најбоље пласирани међу ветеранима је легендарни велемајстор Душан Рајковић, који је у генералном пласману заузео 15. место са 8,5 поена. Пола поена мање сакупио је велемајстор Владимир Костић, а трећи је био интермајстор Зоран Новоселски са 7,5 поена. Најуспешнија шахисткиња је бивша шампионка Србије, женски интермајстор Љиља Дрљевић, која је освојила 29. место са укњижених осам поена. Друга најбоље пласирана дама је женски интермајстор Маја Величковски – Нејковић са шест поена, колико је сакупила и женски интермајстор Лена Миладиновић, али са нешто слабијим Бухолцем. У групи омладинаца до 20 година, најбољи је био ФИДЕ мајстор Станко Влајковић са 8,5 поена, испред Марка Ивановића са осам поена и Уртсаика Агибилега из Монголије са 7,5 поена. Најбољи домаћи играч је велемајстор Ненад Ристић, најуспешнија омладинка Миа Јовановић, а кадет до 14 година Александар Радојичић.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести