У току други Летњи шаховски камп "Летенка 2022"

У самом срцу Фрушке Горе у току је други Летњи  шаховски камп  “Летенка 2022” који траје до недеље, а намењен је деци предшколског и школског узраста.
1
Фото: И. У.

Учесници током ове седмице имају прилику да унапреде знања из шаха са истакнутим шаховским предавачима и уживају у лепотама Фрушке Горе кроз различите пропратне едукативне и спортске активности.

Рад са децом је организован у групама у зависности од претходног познавања шаха. Организатори су ШК Бубамара – Нови Сад и  ШК Аљехин – Панчево, а камп су подржали и помогли Шаховски савез Србије, Шаховски савез Војводине, Шаховски савез Новог Сада, Покрајински завод за спорт и медицину спорта, Атлетски клуб Борац и Плесни клуб Нео-денс из Новог Сада.

На кампу учествује 35 полазника, чак десеторо више него прошле године, који су подељени у две старосне групе. Са њима предано раде реномирани предавачи и искусни шаховски тренери. Са децом су у кампу све време Алмир Гагић, испред ШК Бубамара Нови Сад, као и отац и ћерка Предраг и Ксенија Томин, који воде ШК Аљехин из Панчева. Њима свесрдно помажу и гостујући предавачи, ФИДЕ мајстор и ФИДЕ тренер Јосип Декић, као и тројица ФИДЕ мајстора - Данко Бокан, Стеван Јовић и Ненад Димитријевић.

Учесници кампа имају прилику да, након проширивања шаховских видика и стицања нових знања, провере научено кроз бројне турнире који се у међувремену организују. Најважнији међу њима свакако је рејтингован турнир у класичном шаху, у седам кола и по темпу од 60 минута по играчу за целу партију, са бонификацијом од 30 секунди. Поред тога, играју се и рејтинговани турнири и убрзаном и брзопотезном шаху, као и хендикеп мечеви и симултанке са предавачима.

Како истиче Алмир Гагић, један од идејних твораца и организатора кампа, поред шаховских лекција и турнира, деца имају прилику и да се баве различитим спортовима. 

– Атлетски клуб Борац се активно укључио у припреме наших младих шахиста и сваког дана организује занимљиве спортске активности четири пута дневно, које имају за циљ да ментално и физички обликују полазнике и развију им неопходну кондицију за вишечасовно бављење умним активностима. А да све буде још занимљивије, побринуо се и Плесни клуб Нео-денс из Новог Сада, који малишане свакодневно учи плесне кораке, те уз игру и забаву време овде просто лети – закључио је Гагић.

Камп се завршава у недељу, када ће најуспешнијима на турнирима бити додељене награде, док ће сви полазници кампа добити сертификате о учешћу. 

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести