У току је Фиде онлајн Олимпијада

Претходних дана одиграни су мечеви у дивизији 3 на ФИДЕ онлајн Олимпијади, у којој се такмичило укупно 50 репрезентација, 35 сврстаних у ову дивизију према рејтингу и 15 пласираних из четврте дивизије.
sahovska tabla ilustracija
Фото: Dnevnik.rs

Занимљиво је да међу победницима дивизије 3 ни у једној групи није било екипе са максималним учинком, а у дивизију 2 су се пласирали следећи тимови: група А – Сингапур (16), Ирска (13) и Албанија (13); група Б – Португал (15), Репрезентација особа са инвалидитетом (ИПЦА) (14) и Шкотска (14); група Ц – Белгија (17), Јордан (13) и Тајланд (11); група Д – Чиле (16), Боливија (14) и Данска (13); група Е – Мексико (15), Костарика (14) и Гватемала (12).

ФИДЕ онлајн Олимпијада се наставља такмичењем у дивизији 2, која је на програму од 14. до 16. августа, а у коју је према просечном рејтингу сврстана и Србија. Нашу земљу представљају сениори – Александар Инђић и Иван Иванишевић, сениорке Теодора Ињац и Тијана Благојевић, јуниор Велимир Ивић и јуниорка Јована Срдановић. Као и у претходној дивизији, и у овој је 50 тимова подељено у пет група са по 10 екипа, приближно једнаке снаге, која је одређена као просечни рапид рејтинг шест главних играча према јулској ФИДЕ рејтинг листи. Србија се налази у групи Д, а главни циљ наших репрезентативаца биће улазак међу три првопласиране екипе и пласман у топ дивизију, у којој се такмиче светске шаховске велесиле, као што су Русија, Кина, САД, Индија, Украјина, Јерменија и друге.

Игра се укупно девет мечева, а наши противници биће: првог дана – Гватемала, Ирска и Хрватска, другог дана – Исланд, Чиле и Шведска и трећег дана – Норвешка, Турска и Данска. Одлучују меч бодови, при чему се за победу добијају два, а за нерешен резултат по један меч бод, док у случају истог броја бодова одлучују сакупљени поени.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести