У Врњачкој Бањи почели шампионати Србије за мушкарце и жене: Хет-трик Инђића

У хотелу “Фонтана” у Врњачкој Бањи, само у присуству играча, организатора, спонзора и домаћина, свечано је отворено 14. Појединачно првенство Србије за мушкарце и жене.
sah glavna
Фото: Приватна архива

Након интонирања химне и представљања такмичара, присутнима су се обратили потпредседник Шаховског савеза Србије Обрен Ћетковић, у име организатора, директор шампионата Маријан Стричевић, директор маркетинга и продаје хотела “Фонтана” Ивона Боројевић, заменик председника Општине Врњачка Бања Дане Станојчић и главни судија шампионата Небојша Баралић. Прве потезе, као симболичан почетак партије, повукли су Ивона Боројевић и Дане Станојчић, након чега су надметања могла да почну.

Прво коло мушког шампионата је било прилично борбено, тако да су четири од пет партија одлучене, а међу највреднијима је свакако победа младог интермајстора Новака Чабаркапе над велемајстором Бранком Дамљановићем. Поред тога, треба истаћи реми нашег најмлађег велемајстора Луке Будисављевића против велемајстора Милоша Перуновића. У другом и трећем колу је било много мирољубивије, те су у оба случаја по четири партије завршене ремијем, а једине победе извојевао је велемајстор Александар Инђић – у другом колу над младим велемајстором Луком Будисављевићем, а у трећем над вероватно највећим конкурентом за титулу и прошлогодишњим шампионом велемајстором Иваном Иванишевићем. Тако се после три одиграна кола овим својеврсним хет-триком велемајстор Инђић нашао на водећој позицији, са читавим поеном предности у односу на најближе конкуренте, велемајстора Роберта Маркуша и интермајстора Новака Чабаркапу. Ипак, тек је одиграна трећина турнира и предстоје одлучујуће борбе, а у четвртом колу састају се: Лајтхајм – Тодоровић, Перуновић – Чабаркапа, Инђић – Дамљановић, Маркуш – Иванишевић, и Ковачевић – Будисављевић.

На женском шампионату је, пак, прво коло било релативно мирољубиво, те су једине победе оствариле интермајстор Љиља Дрљевић над интермајстором Аделом Великић, као и велемајстор Јована Рапорт над интермајстором Марином Гајчин. А онда – у другом колу – свих пет одлучених партија! Као посебно вредну треба истаћи победу браниоца титуле интермајстора Теодоре Ињац над водећом по рејтингу, велемајстором Јованом Рапорт. И у трећем колу је Ињац наставила силовито и савладала још једну колегиницу из репрезентације, интермајстора Марину Гајчин, док је интермајстор Адела Великић славила против велемајстора Ане Бендераћ. Ипак, највреднију победу трећег кола остварила је најмлађа учесница шампионата, ФИДЕ мајстор Јована Срдановић, која је савладала велемајстора и селектора наше репрезентације Ирину Чолушкину.

После одиграна три кола, на врху табеле са 2,5 поена издвојиле су се женски интермајстори Теодора Ињац и Љиља Дрљевић, а у стопу их прати женски велемајстор Јована Ерић са пола поена мање. У наредном четвртом колу састају се: Великић – Ињац, Ерић – Гајчин, Чолушкина – Рапорт, Дрљевић – Срдановић, и Бендераћ – Прудњикова. Шампионати се завршавају деветим колом које се игра 13. децембра у 11 часова, уз обезбеђен пренос свих партија уживо преко сајта Шаховског савеза Србије.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести