У Вршцу одигран 16. Меморијал Јована Узелца

Као и сваке године, шахисти Вршца и Ритишева су по 16. пут организовали традиционални Меморијал мр Јована Узелца, у знак сећања на свог дуго­годишњег играча и шахисту који је оставио дубок траг у овој средини.
Memorijal Jovana Uzelca
Фото: Учесници овогодишњег Меморијала Јована Узелца

Поред тога што је читавог живота играо шах, Јован је и своју децу, сина Чедомира и ћерку Иву, заинтересовао за ову древну игру, радио с њима и пренео им своју љубав према шаху, коју они и данас гаје. Тако је Чедомир тренутно вршилац дужности председника Управног одбора шаховског клуба „Бора Костић“ из Вршца и уједно првотимац овог клуба, док је Ива у кадетским и омладинским данима такође са успехом наступала за исти клуб, једно време чак и у Првој лиги Србије за жене. Стари­ја Јованова ћерка Ивана на жалост није била у могућности да присуствује турни­ру.

Према договору, Меморијал се наизменично једне године игра у Вршцу, а наредне у Ритишеву, овога пута домаћин је био ШК “Бора Костић”. После кратког подсећања на Јована Узелца и поздравних речи Иве и Чедомира одигран је брзопотезни двокруж­ни турнир по Бергеровом систему, на коме је ове године због снежних падавина учествовало 14 играча. Подсетимо, претходне године Меморијал је окупио рекор­дна 24 учесника. Темпо игре је био пет минута по играчу за целу партију. Наградни фонд је заједнички формиран средствима ШК “Бора Костић” и симболичним уписнинама, а прва награда је износила 1.800 динара.

Након занимљивих партија и борби победник из претходне године, ФИДЕ мајстор Бошко Ђонин из Вршца, прилично убедљиво је одбранио титулу, освојивши 23 од могућих 26 поена. Друго место припало је Милану Повићу из Банатског Карловца (19,5), пола поена више од трећепласираног Вршчанина Бојана Ђорђева. На четвртом месту нашао се Петар Ранков из Вршца са 18 поена, пето место је освојио Котрла Себастијан из Влајковца са 17,5 поена, док је шести био први човек ШК Униреа из Ритишева Пау Војна са 16 поена. Овим се и завршава списак награђених учесника, али свакако треба похвалити и остале такмичаре. Седмо место припало је Саши Грујићу из Вршца са 14 поена, Вршчанин Лаза Петровић пласирао се на осмо место са 12 поена, док је Чедомир Узелац био девети са 9,5 поена. На крају турнира, председник ШК Униреа Пау Војна позвао је све учеснике да се у већем броју окупе догодине у Ритишеву, да још једном одају почаст свом прерано преминулом колеги, шахисти и магис­тру археологије Јовану Узелцу.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести