Убедљива победа Новака Пезеља у Бановцима

Ни хладно време није спречило шахисте да се, другу годину заредом, окупе и одиграју Божићни рапид турнир ШК Бановци Дунав.
М. Станковић/Новак Пезељ са организатором турнира Миодрагом Станковићем
Фото: М. Станковић/Новак Пезељ са организатором турнира Миодрагом Станковићем

За овај турнир тражила се, фудбалски речено, карта више, јер је клуб у могућности да угости 50 играча, а такмичило се 46. У последњем моменту одустали су играчи из Инђије због болести.

Играло се девет кола по Швајцарском систему и уз темпо игре од 10 минута по играчу плус 5 секунди по одиграном потезу. Прва награда износила је 5.000 динара, друга 4.000, трећа 3.000., четврта 2.000  и пета 1.000 динара, а награђени су и најбољи домаћи играч и најбоља дама са по 1000 динара. Вршен је и пренос партија уживо на две табле, уз помоћ националних арбитара Јелене Станковић и Душана Игњатовића. 

Конкуренција је била изузетно јака. Треба имати у виду да је из Сомбора дошао интермајстор Новак Пезељ са најбољим рејтингом на турниру од 2511, а из Београда су пристигли велемајстор Бошко Абрамовић и интермајстори Радован Говодерица, Слободан Мирковић и Душан Секулић. Уз младог ФИДЕ мајстора Милоша Станковића, то је био састав за респект.

Очекивано и заслужено је тријумфовао интермајстор Новак Пезељ, који је остварио учинак од седам из седам, уз два ремија у финишу за укупно осам поена, поен више од другопласираног интермајстора Горана Тодоровића. На деоби од трећег до седмог места са по 6,5 поена нашла су се петорица играча, те су додатни критеријуми одредили да треће место припадне интермајстору Радовану Говедарици, четврти је био интермајстор Душан Секулић, пети интермајстор Слободан Мирковић, шесто место припало ФИДЕ мајстору Милошу М. Станковићу, док је седмо освојио велемајстор Бошко Абрамовић. Најбоља дама је била Марија Станковић са пет поена.       

М. Станковић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести