Уручењем медаља завршен ФИДЕ Grand Prix турнир у Београду

Уручењем медаља победнику турнира Ричарду Рапорту из Мађарске и другопласираном Дмитрију Андрејкину из Русије завршен је ФИДЕ Grand Prix турнир.
ФИДЕ
Фото: ФИДЕ

На церемонији затварања присутнима су се обратили председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић, путем видео линка председник Светске шаховске федерације ФИДЕ Аркадиј Дворкович, заменик председника Светске шаховске федерације ФИДЕ Коуатлy Баћар, као и директор турнира Маријан Стричевић који је доделио медаље такмичарима финалне партије.

Председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић честитао је Рапорту и Андрејкину пожелевши им пуно успеха на даљим такмичењима и додао:

„Сви сте ви део шаховске историје Србије од овог догађаја данас, овај турнир свакако спада у топ светске турнире. Били смо почаствовани да организујемо Grand Prix, и имали смо ту привилегију да организујемо турнир какав није био у Србији преко 20 година. Сви утисци су позитивни, сви су вредно радили и јако сам поносан и срећан што на крају можемо да оценимо овај турнир са највећом оценом. Желим много среће велемајсторима Рапорту и Андреикину на даљим такмичењима, они су довољно млади да је пред њима успешна каријера и навијаћемо за њих двојицу на свим светским меридијанима.“

Присутнима се путем видео линка обратио и председник Светске шаховске федерације ФИДЕ Аркадиј Дворкович похваливши одличну организацију турнира. На његову поруку надовезао се својим говором присутнима заменик председника ФИДЕ Коуатлy Баћар који се захвалио Шаховском савезу Србије и граду Београду на организацији турнира. После прошлогодишњег успешно организованог „Србија ОПЕН“ такмичења, Светска шаховска федерација ФИДЕ поверила је са пуно поверења Шаховском савезу Србије и граду Београду организацију Grand Prix турнира.

Директор турнира Маријан Стричевић уручио је медаље победнику Ричарду Рапорту и другопласираном из финалне партије Дмитрију Андрејкину истакавши:

„14 врло занимљивих и напорних дана су иза нас. Али и претходни месеци у којима смо вредно радили да организујемо овај фантастични турнир. Надам се да су играчи и гости задовољни нивоом организације и са условима за игру. Све ово не би било могуће без организационог тима и волонтера, љубитеља шаха, као и помоћи и подршке државе Србије и града Београда“.

Примајући медаљу Ричард Рапорт захвалио се свима на подршци истичући да живи у Београду већ осам година са својом супругом велемајсторкињом нашег порекла Јованом Војиновић.

„Ово је највеће признање које сам добио у Србији. Хвала грађанима Београда који су ме прихватили и помогли да се развијем и да сазрим као човек. Наравно, морам да се захвалим својој супрузи Јовани на подршци, и верујем да је овај турнир одржан на правом месту у правом граду који је пун историје шаха“ закључио је Рапорт.

Друголасирани Димитриј Андрејкин, захвалио се организаторима и фановима који га подржавају истичући да му је било велико задовољство да се такмичи на турниру у Београду.

Турнир ФИДЕ Grand Prix наставља се већ за недељу дана у Берлину, а прилику да угрозе Рапорта (не игра у Берлину) на првом месту са освојених 20 поена имаће: Хикару Накамура (13 поена), Левон Ароњан (10 поена), Дмитриј Андреикин (10 поена), Аниш Гири (7 поена), Леније Домингуез (7 поена) и Маџиме Вашје – Лаграв (7 поена).

Упоредо са ФИДЕ Grand Prix турниром одржано је и шаховско такмичење „Београд 2022“ које ће свечано бити затворено на церемонији која почиње вечерас од 21.00 у хотелу Краун Плаза. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести