Велемајсторски турнир „Београд 2022”: Српска четворка се добро држи

У хотелу „Краун плаза” у Београду, који је поприште узбудљивих борби на актуелном ФИДЕ Гран при турниру, истовремено се игра и изузетно јак велемајсторски турнир „Београд 2022”, на коме учествују четворица најбољих српских велемајстора и шесторица реномираних страних играча.
Велимир Ивић (десно) савладао чешког шампиона
Фото: Велимир Ивић (десно) савладао чешког шампиона

Турнир је веома високе 17. категорије, а свечано су га отворили потпредседник ФИДЕ Лукас Турлеј и председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић.

У досадашњем току турнира виђено је много узбуђења и жестоких борби, иако су одиграна само три кола до сада. О томе најбоље говори чињеница да је у трећем, након пет сати борбе, само једна партија завршена ремијем и то у мечу између нашег репрезентативца Александра Инђића и руског велемајстора Санана Сјугирова. Чинило се да је Инђић у средишњици имао пријатнију позицију, али се мала предност нешто касније неутрализовала, па су противници понављали потезе. Актуелни првак Србије Велимир Ивић вратио се у турнир после пораза у првом колу и то победом црним фигурама против десетоструког шампиона Чешке Давида Наваре. Веља је био одлично припремљен за партију, па је у самом старту дошао до мале предности за коју се чинило да ипак није довољна за победу. Навара је, међутим, направио фаталну грешку у 26. потезу, узевши отровног пешака, а Веља је то искористио да упише цео поен.

У окршају двојице седамнаестогодишњака – Сарина Нихала и Нодирбека Абдусаторова, виђено је врхунско надигравање. Нихал је искористио беле фигуре да дође до просторне предности, а потом је показао савршену технику, победивши у топовској завршници са једнаким материјалом. Иван Иванишевић и Роберт Маркуш у трећем колу нису имали успеха, пошто су обојица изгубили. Иванишевић је стајао слабије још од средишњице са Пархамом Магсудлуом, а Иранац је на крају дошао и до две фигуре вишка. Маркуш се жестоко опирао младом Русу Алексеју Сарани. Иако је скоро током читаве партије стајао слабије, Маркуш је у једном тренутку успео да изједначи и чинило се да ће извући пола поена. Међутим, грешку у 67. потезу Роберт је платио поразом. Турнир се завршава деветим колом које се игра 14. марта.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести