Завршен 29. Војвођански шаховски фестивал младих

Током протеклог сретењског распуста војвођански кадети имали су прилику да одмере снаге на 29. Војвођанском шаховском фестивалу младих, који је одржан у хотелу „Путник“ у Новом Саду од 12. до 16. фебруара.
Шампиони Војводине с председником ШСВ Зораном Станимировићем
Фото: Шампиони Војводине с председником ШСВ Зораном Станимировићем

Учествовало је више од 130 кадета који су се надметали у шест старосних категорија, од осам до 18 година, посебно у мушкој и женској конкуренцији.

Шаховски савез Војводине је за победнике у свим категоријама обезбедио пехаре, а по троје првопласираних су добили и медаље и вредну шаховску литературу. Свих 12 кадетских шампиона Војводине имају од стране Шаховског савеза Србије обезбеђено бесплатно учешће на завршном турниру – 15. Кадетском фестивалу Шаховског савеза Србије, који се игра од 25. априла до 3. маја ове године. Војвођански фестивал младих свечано је затворио и поделио награде најуспешнијима председник Шаховског савеза Војводине Зоран Станимировић.

У групи најмлађих дечака до осам година са фишеровских девет поена из девет партија тријумфовао је Милош Пасула, испред Николе Адамовића са осам поена и Михајла Билића који је сакупио седам поена. Код дечака до 10 година најуспешнији је био Константин Мандраш са 8,5 поена, сребро је освојио Аљоша Каначки са седам поена, колико је имао и бронзани Андреј Добричан, али са нешто слабијим додатним критеријумима. У категорији пионира до 12 година злато је припало Милану Грозданићу са седам поена, друго место освојио је Алекса Величковић са пола поена мање, док је бронзана медаља отишла у руке Уроша Зарића са шест поена.

Међу кадетима до 14 година десио се занимљив случај да су двојица играча победили све своје противнике, а међусобно ремизирали, те је о сјају освојених медаља одлучивао Бухолц. Он је овог пута био на страни Николе Лесковца, те је њему припало најсјајније одличје, док је Андреј Љепић освојио сребро. Треће место са седам поена заузео је Огњен Ћузовић. У групи јуниора до 16 година најуспешнији са 7,5 поена био је Дарио Магловски, друго место са пола поена мање освојио је Вукашин Орлић, док је бронзано одличје припало Лазару Давидову са освојених 6,5 поена. У најстаријој групи јуниора до 18 година учествовало је седам такмичара који су одиграли Бергер турнир у седам кола, а победио је Милан А. Гагић са фишеровских шест поена из шест партија. Друго место припало је Алексеју Бартошу са четири поена, док је трећи био Алекса Краско са 3,5 поена.

Пионирке до осам и 10 година одиграле су заједнички турнир у девет кола, али се пласман рачунао посебно за сваку групу. Тако је у категорији до осам година тријумфовала Маша Петров са пет поена, друга је била Сава Шитвук са 4,5 поена, док је треће место припало Дуњи Димитријевић са једним поеном. Код старијих пионирки до 10 година победница је Анђелија Радишић са 7,5 поена, док су друго место са по седам поена поделиле Катарина Вугдалић и Леа Кокаи, али је због бољих додатних критеријума сребро припало Вугдалићевој. У категорији пионирки до 12 година учестовало је седам девојчица које су одиграле Бергер турнир у седам кола, а шампионка је постала Сара Мијић са 5,5 поена. Друго место са пола поена мање освојила је Нина Јоцић, док се бронзаном медаљом окитила Јана Стошић са четири поена.

И нешто старије кадеткиње до 14 година, такође, су одиграле Бергер турнир, али у девет кола, а најуспешнија међу њима била је Дуња Србљанин са 6,5 поена. Друго место су са шест поена поделиле три девојчице, те је тек трећи додатни критеријум – међусобни сусрет – могао да пресуди о коначном поретку. Тако је сребро припало Теодори Јауковић, бронзу је освојила Ања Радмановић, док је Милица Амиyић била четврта. Две најстарије групе јуниорки до 16 и 18 година, такође, су одиграле заједнички Бергер турнир у седам кола, а пласман се рачунао посебно у обе групе. Победнички пехар у категорији до 16 година подигла је Ања Јовановић са 6,5 поена, испред Миле Раденковић са шест поена и Софије Глигорић са два поена. У најстаријој групи до 18 година злато је освојила Маријана Билић са пет поена, сребро је припало Варвари Вељковић са пола поена мање, док је бронзу освојила Тијана Станисављевић са 2,5 поена.

На крају треба истаћи да се као најуспешнија шаховска школа на овом такмичењу истакла школа ШК Бубамара из Новог Сада, чији су представници освојили чак девет медаља – шест златних, две сребрне и једну бронзану. Треба похвалити и остале шаховске школе – ШК Капабланка 1992 из Новог Сада, која има пет освојених медаља (једну златну, три сребрне и једну бронзану), затим ШК Велемајстор из Апатина, чији су ученици освојили три златне и једну бронзану медаљу, као и ШК Аљехин из Панчева, која се може подичити са две сребрне и две бронзане медаље.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести