Завршен 34. Европски куп клубова у Порто Карасу: Инђић, Иванишевић и Ињац заблистали

Са управо завршеног Европског купа клубова у грчком Порто Карасу стигле су лепе вести.
Itaka
Фото: Екипа београдске Итаке, фото: Приватна архива

Србија поново има чиме да се поноси, како екипно, тако и појединачно. Државни шампион, ШК Итака из Београда, освојио је одлично седмо место у изузетно јакој конкуренцији преко 60 најбољих европских клубова. Победом у последњем колу против белгијске екипе Еинатен, Итака је дошла на високих 10 меч бодова, само два мање од победника турнира, руске екипе “Бронзани коњаници”. Треба истаћи и да је једина два пораза на турниру Итака претрпела од победника и трећепласиране екипе на Купу.

Челна табле Итаке, првак Србије велемајстор Александар Инђић одиграо је један од најбољих турнира у каријери и са 5,5 из седам, без пораза, остварио изузетан перформанс од 2.762 поена и пето место међу играчима на првој табли! И остали играчи Итаке су пружили одличну игру, а посебно треба похвалити интермајстора Велимира Ивића, који је на другој табли остварио сјајних 4,5 из седам, затим велемајсторе Дмитрија Светушкина и Михајла Стојановића који су постигли по одличних пет из седам, као и интермајстора Гојка Вучинића чији је скор такође сјајних 3,5 из пет. Вук Дамјановић такође може бити задовољан с 22 освојена рејтинг поена, док је једино велемајстор Бојан Вучковић у благом минусу с рејтингом. Преостале две наше екипе су оствариле пласман у границама свог рејтинга. Прошлогодишњи шампион државе, ШК Словен из Руме освојио је 20. место са осам меч бодова, а у екипи су се посебно истакли вишеструки првак државе, велемајстор Иван Иванишевић, и такође вишеструки првак Црне Горе, велемајстор Драган Косић. Иванишевић је без пораза, са 5,5 поена из седам партија и са перформансом од 2.741 један од шесторице најбољих шахиста на првој табли, одмах после Инђића, док је Косић такође без пораза и са чак шест поена из седам партија и перформансом од 2.672 један од петорице најбољих на трећој табли. Београдски Партизан је, нажалост, претрпео пораз у последњем колу и значајно покварио дотадашњи добар пласман, те је на крају освојио 41. место са шест меч бодова. Најефикаснији играч Партизана је Марко Максимовић који је остварио пет поена из седам партија, везавши четири победе у последња четири кола.

Титула првака Европе за 2018. годину с 12 меч бодова припала је екипи “Бронзаних коњаника” из Русије, која је у последњем колу са 4:2 савладала директне конкуренте, норвешку екипу Валеренге. Исти број меч бодова, али слабији додатни Сонеборн-Бергер збир имао је и чешки Нови Бор, те је њима припала сребрна медаља. Бронзу је освојила још једна руска екипа – Малађожка, која је имала најбоље додатне критеријуме у групи од четири екипе са по 11 меч бодова (где су још и Падова, Валеренга и Алкалоид).

У женској конкуренцији, екипа “Шаховски круг” из Монака, за коју су наступале велемајстори Ана Музичук, Пиа Кремлинг и Моника Соћко, као и интермајстори Дејманте Корнете и Алмира Скрипченко, одбранила је титулу шампиона Старог континента, пошто је у финалу разигравања одиграла нерешено 2:2 са грузијском екипом “Нона”. Бронзану медаљу освојиле су шахисткиње руске екипе Угра. Посебно треба похвалити шампионку Србије, женског интермајстора Теодору Ињац која је предводила екипу Марибора и на првој табли освојила фантастичних 4,5 поена из седам партија, са перформансом од 2.454! Захваљујући одличној игри, Теодора је освојила нових 36 рејтинг поена и укупно пето место међу играчицама на челним таблама.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести