Завршен финални турнир Карлсенове шаховске турнеје

Седам дана интензивних шаховских борби у финалу финалног турнира онлајн серије „Шаховска турнеја Магнуса Карлсена“ завршено је победом светског шампиона Магнуса Карлсена над једним од најбољих брзопотезних играча света икада Хикару Накамуром.
Meč Topalov- Karlsen Foto: Altibox Norway Chess 2018 © Altibox Norway Chess
Фото: Меч Топалов- Карлсен Фото: Altibox Norway Chess 2018 © Altibox Norway Chess

Финале двојице шаховских дивова од седам мечева завршено је, веровали или не, „армагедон“ партијом, јер се другачије није могао одредити коначни победник!

Наиме, не само да је Карлсен победио у епском мечу који је био један од најузбудљивијих у историји, већ је он то учинио на невероватан начин – непрестано сустижући предност Накамуре после пораза у првом, трећем и петом мечу, а потом поново јурећи резултат и у одлучујућем седмом мечу, када је после нерешеног скора у рапид партијама изгубио прву брзопотезну партију! И као што је Јасер Сејраван добро приметио коментаришући овај легендарни меч, мора да се Хикару Накамура све време питао „Шта још треба да урадим да победим овог момка?“ Очигледно да до краја меча Накамура није успео да пронађе начин да „докрајчи“ Карлсена, будући да је светски шампион победио другу брзопотезну партију и тако поново, по четврти пут у финалу, изједначио резултат и увео меч у последњу, одлучујућу „армагедон“ партију. А у тој партији, као бели, Накамура је имао обавезу да победи како би славио у мечу, што захваљујући Карлсеновој упорној борби ипак није успео да уради, те је ремијем Карлсен као црни добио меч и освојио турнир.

Како је светски шампион истакао у интервјуу након победе, победити овако дугачак и борбен меч у само једној партији од пет минута за противника мора бити изузетно поражавајуће. А Карлсен за Накамуру има само речи хвале: – Формат турнира је веома захтеван, играли смо дневно некада и по седам партија, а он је одиграо сјајан меч, учинио га је екстремно тешким за мене и ја могу само да му честитам на сјајној борби – изјавио је Карлсен.

Подсетимо, велико финале “Шаховске турнеје Магнуса Карлсена” играло се за наградни фонд од невероватних 300.000 долара, при чему је победнику припало 140.000 долара, а пораженом 80.000 долара. Претходно је Карлсен победио три од четири квалификациона турнира, организована онлајн као и овај финални, током светске кризе изазване корона вирусом.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести