Завршен онлајн супер турнир „Чесејбл мастерс”: Титула Карлсену

Као што је и било очекивано, светски првак Магнус Карлсен тријумфовао је на онлајн супер-турниру „Чесејбл мастерс“, савладавши у финалу Аниша Гирија са 2:0 у мечевима.
sah magnus 1
Фото: Printscreen

Финале се играло у два меча са по четири партије, по убрзаном темпу од 15 минута по играчу за целу партију и са додатком од по 10 секунди за сваки одиграни потез. У случају нерешеног резултата 2:2, играле су се две додатне брзопотезне партије и на крају, евентуално, “армагедон” партија, уколико ни брзопотезни шах не би одредио победника у мечу.

У првом мечу је изгледало да ће све бити готово већ после четири рапид партије. Карлсен је водио са 2:1 и имао, као бели, барем једнаку позицију која је тежила ка завршници разнобојних ловаца. Ипак, и светски шампиони су људи од крви и меса, који греше као и сви други, те овог пута то није заобишло ни Карлсена – направио је превид у 24. потезу, након чега је веома брзо предао. Тада је меч, према правилима турнира, ушао у доигравање по брзопотезном темпу. И ту је брзо све доведено у ред. Светски првак добио је белим фигурама другу брзопотезну партију и, уз реми у првој, завршио меч у своју корист резултатом од 3,5:2,5. Интересантно је да је Карлсен обе рапид партије отворио првим потезом е4, али се у брзопотезном доигравању вратио свом уобичајеном потезу д4.

У другом финалном мечу, у првој партији светски првак је у Гринфелдовој индијци, у 17. потезу жртвовао пешака за напад на противничког краља. У компликацијама које су уследиле бели је, поред мата, запретио и промоцијом даме на пољу е8, што је био и крај партије. Након овог пораза Гирија, уследила су два мирна ремија, у чврстим позицијама са учесталим изменама фигура, а потом и трећи реми понављањем потеза за завршних 2,5:1,5 у другом мечу и коначних 2:0 за Карлсена. Тако је светски шампион потпуно заслужено освојио прво место и вредну награду од 45.000 долара, и то по други пут у серији онлајн супер-турнира „Турнеја Магнуса Карлсена“.

Гирију за утеху остаје пласман на завршни турнир четворице најбољих, са издашним наградним фондом од 350.000 долара, будући да је Карлсен већ обезбедио учешће у финалу победом на првом турниру у овој серији. Поред Карлсена и Гирија, своју карту за ово финале обезбедио је и Данил Дубов, као победник другог турнира у низу, „Линдорз Еби рапид изазов“. Четврти финалиста биће познат након што се одигра последњи турнир у серији – „Легенде шаха“, који је на програму од 21. јула до 5. августа.

И. У.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести