Завршена Прва лига Србије за мушкарце: Титула „Змајевима”

Најважније екипно такмичење за мушкарце у нашој земљи – Прва лига Србије за 2022. годину одржано је у прелепом окружењу српске туристичке лепотице Врњачке Бање од 20. до 30. септембра.
ПА/Победничка екипа Змаја са председником Шаховског савеза Србије Драганом Лазићем
Фото: ПА/Победничка екипа Змаја са председником Шаховског савеза Србије Драганом Лазићем

Победнички пехар је са 26 освојених меч бодова припао члановима ШК “Змај” из Београда, који су се надметали у саставу: велемајстори Лука Будисављевић, Абхимању Пураник (Индија), Мераб Гагунашвили (Грузија), Миша Пап, Миодраг Р. Савић, и интермајстори Михајло Радовановић и Владимир Луковић. “Змајеви” су осам мечева решили у своју корист, два су одиграли нерешено, док је част да победи шампиона Србије припала једино екипи суботичког Спартака. Треба истаћи да су изузетан допринос тријумфу ове екипе, која је до скоро наступала под називом Политика, дали управо најмлађи играчи, који су и освојили највише поена – Радовановић је апсолутно најефикаснији у тиму са 9,5 поена из 11 партија, док је Луковић раме уз раме са њим са пет поена из шест партија.

Друго место са 22 меч бода припало је овогодишњем освајачу Купа „Светозара Глигорића”, екипи ШК Јелица ПЕП из Горачића, која је наступила са само једним страним играчем – велемајстором из Босне и Херцеговине Боркијем Предојевићем, који већ годинама предводи ову екипу, уз стандардне велемајсторе Бобана Богосављевића, Бојана Вучковића, Милоша Рогановића, Милана Зајића, интермајстора Милоша Станковића и мајсторског кандидата Александра Тотха. И у овој екипи је најефикаснији био, наша млада нада, велемајстор Милан Зајић, који је без иједног пораза освојио сјајних 7,5 поена из 11 партија.

На деоби трећег и четвртог места са по 21 меч бодом нашле су се две екипе – 365.рс Пожега и Новосадски шаховски клуб, али су освојени поени (39 наспрам 36) пресудили да бронза припадне шахистима из Пожеге, иначе дебитантима на овогодишњој Првој лиги. Интересантно је напоменути да је Пожега, поред екипе ШК Владимирци, једини тим који је наступио без резерве, тако да су сви њихови играчи одиграли свих 11 мечева и притом постигли завидне резултате – велемајстор Алексеј Сарана (Русија) 8 поена, велемајстор Велимир Ивић 7,5 поена, интермајстор Марко Ненезић 5 поена, велемајстор Никола Ђукић (Црна Гора) 5,5 поена, велемајстор Алекса Стриковић 5,5 поена и интермајстор Миодраг Перуновић 7,5 поена.

Новосадски шаховски клуб је био веома близу освајања медаље, али их је, како се испоставило, скупо коштао висок пораз у директном дуелу од Пожеге 4,5:1,5. Ипак, треба похвалити једног од најефикаснијих играча на Лиги, велемајстора Роберта Маркуша, који је на трећој табли освојио одличних 7,5 поена из 11 партија, без иједног пораза. Добру игру пружили су и велемајстор Александар Ковачевић са 6,5 поена из 10 партија, као и млади ФИДЕ мајстор Дејан Оморјан са 3,5 поена из седам партија.

Борба за опстанак у елитном друштву решена је у претпоследњем колу, тако да лигу напуштају ШК Гроцка Ресторан Виногради, ШК Владимирци и ШК Младост из Лучана. Свих шест војвођанских прволигаша задржали су највиши статус.

Учествовало је 12 екипа са више од 100 играча, међу којима су четрдесеторица имали највише шаховско звање, а 92 играча је било са међународним титулама, укључујући и једну шахисткињу, једину даму на турниру – женског интермајстора Аделу Великић, која је са сјајних пет поена из девет партија освојила своју трећу и последњу норму за женског велемајстора! Тако ће се почетком наредне године, када титула званично буде потврђена од стране ФИДЕ, Великићева златним словима уписати у листу малобројних српских шахисткиња са овом престижном титулом.

Овогодишња Прва лига Србије одиграна је у сјајним условима хотела “Врњачке Терме”, где су сви шахисти једногласно оценили да су услови за игру, храна, смештај и могућност бесплатног коришћења аква-зоне и спа-центра допринели да се подигне лествица у организацији нашег најважнијег екипног такмичења. На церемонији свечаног затварања и додела награда, све присутне поздравио је председник Шаховског савеза Србије Драган Лазић и најбољима је уручио пехаре и медаље.

Ива Узелац

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести