Завршено 84. издање Тата стил турнира у Вајк ан Зеу: Осма Карлсенова титула

Протеклог викенда спуштена је завеса на један од најпрестижнијих турнира у свету, традиционални Тата стил Мастерс у холандском градићу Вајк ан Зеу, на ком се увек окупи изузетно јак састав врхунских светских велемајстора, предвођених светским шампионом Магнусом Карлсеном.
1
Фото: Ј. Хофсмит

И ове године Норвежанин је показао да је истински шампион у игри на 64 поља и да му тренутно нема равног на планети, победивши са фантастичних 9,5 поена из 13 партија, без пораза и са шест тријумфа. На деоби другог места нашли су се Шакријар Мамеђаров и Ричард Рапорт са по осам поена, али је по додатним критеријума Азербејyанац ипак освојио сребро, док је Рапорту припала бронза.

Овим тријумфом светски првак је оборио сопствени рекорд, уписавши се по осми пут златним словима у листу победника једног од најдуговечнијих турнира на свету. Колико је ово фасцинантно, говори и податак да је први следећи на тој листи некадашњи светски шампион Вишванатан Ананд, са пет победа на Мастерсу, док иза њега следе четворица играча који су по четири пута тријумфовали – Левон Ароњан, Макс Еве, Виктор Корчној и Лајош Портиш.

На Б-турниру, популарно названом Турнир изазивача, тријумфовао је индијски велемајстор Арјун Еригаиси са 10,5 поена из 13 партија, читава два поена више од најближих пратилаца, двојице велемајстора Таи Даи Ван Нгујена из Чешке и Yонаса Бул Бјера из Данске. Према традицији, победник Турнира изазивача догодине наступа на главном Мастерс турниру.

Поред Карлсенове осме титуле, овогодишњи Мастерс обележио је и немили догађај у вези са ковид пандемијом. Наиме, Данил Дубов је био у контакту са ковид-позитивном особом, али је одбио захтев организатора да игра са маском против Аниша Гирија и ту партију је изгубио без борбе. Како је био негативан на тесту, наставио је да игра на турниру, али је неколико дана касније резултат његовог теста постао позитиван и био је принуђен да напусти турнир, те је све преостале партије изгубио контумацијом. Ово је бацило извесну сенку на коначне резултате, будући да су тројица од четворице првопласираних на овај начин уписали цео поен против Дубова.

Коначно стање: 1. Карлсен 9,5, 2–3. Мамеђаров и Рапорт по 8, 4. Гири 7,5, 5–6. Карјакин и Ван Форест по 7, 7–8. Есипенко и Каруана по 6,5, 9–10. Дуда и Видит по 6, 11–12. Шенкланд и Прагнананда по 5,5, 13. Гранделијус 4,5, и 14. Дубов 3,5.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести