Завршено Екипно првенство Европе у Батумију

Завршено је 22. екипно првенство у шаху, у Батумију а Женска репрезентација Србије заузела је 11. место, док је мушка била 23.
Ж
Фото: М. Максимовић/ Женска репрезентација Србије са селекторком Ирином Чолушкином

Српкиње су у последњем, деветом колу одиграле нерешено 2:2 са фаворизованом репрезентацијом Мађарске. Све партије у том мечу завршене су ремијима: Ерићева је поделила поен са Транговом, Ињац са Анитом Гаром, Великићева са Вајдом, а Гајчинова са Тицијом Гаром.

Коначних 10 меч бодова (четири победе, два ремија и три изгубљена меча) и освојено 11. место могу се сматрати успехом, будући да је наша репрезентација на почетку турнира заузимала 15. место према просечном рејтингу и да је иза себе у коначном пласману оставила нека много звучнија имена женског шаха, као што су Пољска, Француска, Италија и Шпанија. Ипак, остаје жал за пропуштеним шансама, нарочито након историјске победе над репрезентацијом Украјине.

Наша најуспешнија репрезентативка на Европском првенству је Адела Великић са 6,5 поена из 9 партија, а раме уз раме са њом је и Теодора Ињац са 5 поена из 8 партија. Обе су освојиле по 25 рејтинг поена. Двема Јованама – Рапортовој и Ерићевој – припада заслуга за освојене веома важне бодове против Украјине, док је наша најмлађа репрезентативка Марина Гајчин одиграла у границама свог рејтинга, освојивши 3,5 поена из 6 партија.

Шампион Европе је репрезентација Русије са 16 меч бодова, сребро је освојила Грузија са 15, док је бронза припала Азербејyану са 14 бодова. Наступиле су 32 женске екипе.

Мушкарци су Европско првенство окончали на 23. месту, што је у границама њиховог просечног рејтинга – били су 24. на стартној листи. У последњем колу наши шахисти одиграли су нерешено 2:2 са репрезентацијом Белорусије. Ковалев је надиграо Инђића, а Седлак Жигалка. Зајић је грубим превидом поклонио поен Ступаку, док је бод репрезентацији донео најуспешнији играч на овом такмичењу Велимир Ивић, у партији са Зарубицким. Коначан пласман је могао бити и бољи, али је за то, пре свега, потребно да се претходно постигне договор са водећим српским шахистима да поново заиграју за репрезентацију.

Шампиони Европе у мушкој конкуренцији постали су шахисти Русије са 15 меч бодова, сребрни су Украјинци са 14, а бронзани Енглези са истим бројем бодова, али слабијим олимпијским Сонеборн-Бергер критеријумом (уведен на Олимпијади у Ханти Мансијску). На мушком турниру учествовало је 40 тимова.

И. Узелац

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести