Завршено кадетско првенство Србије у Крагујевцу: Оморјан и Станковић шампиони

У Крагујевцу је протеклог викенда завршен 13. Кадетски фестивал Шаховског савеза Србије.
Kadeti
Фото: Кадетски прваци Србије, фото: ШСС

Учествовало је преко 300 кадета који су се такмичили у брзопотезном, убрзаном и редовном шаху, као и у решавању шаховских проблема. Конкуренција је била изузетно јака, о чему сведочи и чињеница да су у многим категоријама о сјају појединих медаља одлучивали додатни критеријуми.

Код најстаријих кадеткиња до 18 година виђена је апсолутна доминација Катарине Несторовић, која је са седам поена из осам партија (шест победа и два ремија) убедљиво тријумфовала, испред Милене Вујчић са четири и Ање Симић са три поена. Код нешто млађих кадеткиња до 16 година се такође победница није доводила у питање – фантастична Јована Срдановић освојила је осам поена из девет партија, чак два поена више од другопласиране Татјане Вукосављевић и 2,5 поена више од Невене Ђорђевић којој је припало треће место.

У категорији кадеткиња до 14 година Марта Дакић је претекла Ању Јовановић за само пола поена Бухолца (42,5:42), при чему су обе имале по седам поена, а Ања је чак и победила Марту у међусобном сусрету и водила током већег дела турнира. И поред тога, Ањино сребро сија као злато и велики је успех за новосадску шаховску школу. Треће место је освојила Софија Тасић са 6,5 поена. У нешто млађој групи кадеткиња до 12 година, још један фаворит је оправдао очекивања – Хана Денић је подигла победнички пехар са седам поена, пола поена испред сребрне Анастасије Војиновић и бронзане Софије Стојановић, обе са по 6,5 поена. Код кадеткиња до 10 година свакако треба честитати Андреи Станковић на осам победа у девет кола и убедљиво освојеној шампионској титули, поен испред другопласиране Ане Багаш и два поена испред трећепласиране Тамаре Јанковић. У најмлађој групи кадеткиња до осам година поново се десило да две такмичарке имају исти број поена (5,5 из 7), а да злато припадне Ивани Јовановић пресудила је победа у међусобном сусрету против другопласиране Вере Вујовић. Бронзу је освојила Маша Ђокић са пет поена из седам партија.

У најстаријој групи кадета до 18 година трка тројице који су одскакали од осталих завршена је спектакуларном победом новосадског ФИДЕ мајстора Дејана Оморјана са 8,5 поена из девет партија! Прави подвиг је начинио 13-огодишњи Вук Дамјановић освајањем другог места са одличних осам из девет, а уз то он је једини успео да ремизира са победником турнира! Трећепласирани у овој изузетно јакој групи је још један будући шаховски ас – ФИДЕ мајстор Лука Будисављевић са 7,5 поена. Код нешто млађих кадета до 16 година још једно злато за Војвођане – првак Србије је Милош Станковић из Старих Бановаца са осам поена из девет партија! Иако тек 5. фаворит по рејтингу, Станковић је иза себе оставио чак и прошлогодишњег омладинског првака Србије, ФИДЕ мајстора Милоша Милошевића, коме је припало друго место са 7,5 поена, као и Марка Ивановића који је био трећи са шест поена.

Категорија кадета до 14 година је била можда и најинтересантнија и најнеизвеснија на турниру, будући да су чак тројица такмичара на крају имала по седам поена из девет партија! На жалост, као и у групи кадеткиња до 14 година, срећа поново није била на страни Војвођана, будући да је победник, београдски ФИДЕ мајстор Стефан Тадић, имао само један Бухолц поен више (46:45) од другопласираног Лава Пајчина из Новог Сада. Ипак, као и у случају Ање Јовановић, сребро Лава Пајчина сија као злато, поготово када се има у виду да је овај талентовани дечак освојио и бронзу у убрзаном шаху, као и сребро у брзопотезном шаху! Трећепласирани у овој групи према додатним критеријумима је Алекса Петровић.

Нишлије имају много разлога да славе у групи кадета до 12 година, будући да су и злато и сребро отишли њиховим суграђанима – првак је Јован Стевановић, а вицешампион Павле Ћирић, обојица са 7,5, пола поена више од бронзаног Луке Ристића. У врло јакој конкуренцији кадета до 10 година Јован Кисић из Костолца је имао поен више од пратилаца – осам из девет! Сребро је освојио Теодор Милосављевић са седам поена, а бронза је припала Новосађанину Андреју Љепићу са 6,5 поена. На крају, Гроцка је задржала епитет једног од великих центара за младе таленте – фантастичних 8,5 из девет резултат је најмлађег првака Србије Михајла Илића до 8 година. Друго место са 7,5 поена освојио је Вук Ћирковић, док је бронза са истим бројем поена припала још једном Новосађанину Константину Мандрашу. Свим овогодишњим шампионима желимо много среће у свету шаха и многа европска и светска победничка постоља.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести